Šéf špitálu Feltl hledá cestu, jak navýšit kapacity i přes uzavření škol: Je to jako nosit cedníkem vodu, pro děti sester chystáme vlastní výuku

13.10.2020 21:32

Kapacita lůžek oddělení ARO a JIP v českých nemocnicích zatím podle oficiálních informací stačí. Přibývá však nakažených zdravotníků. Ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze David Feltl v pořadu Interview na ČT24 hovořil o tom, že především zavření škol prvního stupně v době, kdy musejí navyšovat kapacity, je jako „nosit cedníkem vodu“. Situace chce nemocnice řešit tak, že výuka pro děti sester bude probíhat na jedné z klinik. Ministr zdravotnictví mu prý předložil graf, podle kterého jsou údajně školy rizikem pro šíření nákazy. „Nezbývá mi než mu věřit,“ krčil lékař rameny.

Šéf špitálu Feltl hledá cestu, jak navýšit kapacity i přes uzavření škol: Je to jako nosit cedníkem vodu, pro děti sester chystáme vlastní výuku
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ředitel Všeobecné fakultní nemocnici David Feltl

„Uvidíme, co bude za dva tři týdny. Zatím se opatření v podobě nošení roušek na počtu nakažených neprojevilo vůbec. Uvidíme, zda zanfugují nová,“ uvedl lékař Feltl, který současnému ministru zdravotnictví nezávidí řešení současné situace.

Uvedl, že je pro lékaře velmi těžké, že přišlo opatření v podobě zavření prvního stupně základních škol. „Nikdo to s námi dopředu neprobral. Pokud máme navyšovat kapacity a zároveň se zavřou školy prvního stupně, tak to je jako zadání nosit cedníkem vodu,“ řekl.

I to se nemocnice snaží prý rychle vyřešit. „Bude probíhat výuka na jedné z našich klinik. Máme pedagogy, nabídneme to sestrám. To je pro nás nyní absolutní priorita,“ doplnil.

Následoval dotaz moderátorky Světlany Witowské, zda bude takové řešení z epidemiologického hlediska bezpečné? „Život je těžký, jestli máte lepší řešení, tak sem s ním. Jestli necháme sestry doma s dětmi, přijdeme o ně a kapacity intenzivní i lůžkové péče nenavýšíme,“ zmínil Feltl jednoduchou rovnici.

Věří, že pokud děti budou chodit na výuku v rouškách, budou si mýt ruce, tak by to nemusel být problém.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula v pondělí řekl, že situaci probíral se všemi řediteli fakultních nemocnic. Dozvěděli se, na základě jakých dat rozhodla vláda o uzavření i prvního stupně základních škol? „Dnes nám pan ministr ukazoval graf, že údajně děti a mládež jsou největší přenašeči,“ krčil Feltl rameny, že graf s nějakými daty viděl, ale bohužel stejně nezná podrobnosti.

Má tedy podle něj vláda vůbec informace? „Má nějaký graf, který ukazuje, jak to v Česku vypadá... pokud mi ukazuje ministr a zároveň epidemiolog, že jsou údajně děti největší přenašeči, tak mi nezbývá než tomu věřit,“ pokračoval Feltl.

Že by byl graf vymyšlený, si nemyslí. „Zase nebuďme paranoidní. Já si nemyslím, že si někdo někde v pracovně tajně vymyslel graf, který by nedával smysl,“ doplnil ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Byl seznámen i s tím, co by hrozilo, kdyby vláda žádná opatření nezavedla: „Byli jsme seznámeni se všemi scénáři. Modely ukazující, co by následovalo při stoupání reprodukčního čísla, skutečně existují,“ uvedl Feltl s tím, že pokud by reprodukční číslo vystoupalo na hodnotu 2, byl by scénář skutečně katastrofický.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…