Šéf sudetských Němců Posselt kritizuje Klause za podporu AfD

08.09.2017 16:42

Šéf sudetských Němců Bernd Posselt dnes kritizoval bývalého českého prezidenta Václava Klause za jeho podporu protiimigrační a protiislámské Alternativy pro Německo (AfD). Strana, kterou má Klaus podpořit i na sobotním předvolebním mítinku v bavorském Norimberku, podle Posselta spojuje nacionalisty a lidi, kteří nenávidí Evropskou unii.

Šéf sudetských Němců Posselt kritizuje Klause za podporu AfD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bernd Posselt

Alternativu pro Německo, kterou pozorovatelé označují za pravicově populistickou, Klaus podporuje dlouhodobě i kvůli jejímu velmi kritickému postoji vůči migrační politice německé kancléřky Angely Merkelové (CDU). Na konci srpna například vystoupil na předvolební akci AfD v Hofheimu, který leží nedaleko Frankfurtu nad Mohanem. Hovořil mimo jiné o tom, že je dnes bez přehánění možné mluvit o válce v Evropě.

„Zatímco většina Čechů a sudetských Němců stále intenzivněji spolupracuje v evropském duchu, sdružují se u AfD nacionalisté a lidé, kteří nenávidí EU, z obou stran,“ vyjádřil dnes své přesvědčení Posselt. Reprezentant Němců vysídlených po druhé světové válce z Československa je toho názoru, že to byl právě nacionalismus, který na konci 19. a začátku 20. století rozdělil Čechy a Němce žijící v Čechách. „Evropské sjednocení bylo a je naší lekcí z nacionalistických omylů, k nimž se Klaus a AfD chtějí zřejmě vrátit,“ napsal také Posselt.

Z Československa byly po druhé světové válce odsunuty na tři miliony Němců. Podle česko–německé komise historiků přitom přišlo o život 15.000 až 30.000 z nich. Během předešlé více než šestileté nacistické nadvlády zahynulo kolem 320.000 až 350.000 obyvatel někdejšího Československa. Velká většina z nich byli Židé, které se nacistický režim snažil vyhladit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…