Šéf svazu průmyslu: České firmy mohou přijmout 5000 uprchlíků

14.09.2015 16:34

České firmy mohou přijmout až 5000 uprchlíků ze Sýrie. Informace z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy dnes na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně potvrdil prezident svazu Jaroslav Hanák. Uprchlíci ale podle něj musí mít potřebné vzdělání a dodržovat zákon.

Šéf svazu průmyslu: České firmy mohou přijmout 5000 uprchlíků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák

"My jsme okamžitě v našich firmách schopni přijmout až 5000 Syřanů, ale za podmínky, že budou mít odpovídající vzdělání, budou chtít pracovat a budou ctít zákony a pravidla života České republiky," řekl Hanák. Svaz prováděl průzkum o možném přijímání migrantů mezi několika desítkami velkých průmyslových podniků.

Míst pro běžence ale podle svazu bude zřejmě ještě více než zmíněných pět tisícovek. "Předpokládáme, že poptávka po uprchlících může být mnohonásobně vyšší," řekl ČTK mluvčí svazu Milan Mostýn. Svaz bude projednávat s ministryní práce a sociálních věcí možnost vytvoření rekvalifikační agentury pro uprchlíky, která by nabídla mimo jiné i kurzy českého jazyka.

České podniky nyní trápí nedostatek zejména technických profesí. Firmy preferují zahraniční pracovníky, kteří mají technické vzdělání, umí anglicky a jsou ochotni se rekvalifikovat. Překážkou může být jazyková bariéra a velmi zdlouhavý proces získání pracovního povolení, vyplývá z ankety ČTK mezi zaměstnavateli a personálními agenturami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…