Šéf tajných služeb USA opustil Německo kvůli špionážní aféře

17.07.2014 19:29

Šéf amerických tajných služeb v Německu dnes opustil zemi. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na list Süddeutsche Zeitung. Berlín vyzval amerického představitele k odjezdu již minulý týden - německá vláda tak reagovala na kauzu dvou údajných špionů pracujících pro Spojené státy.

Šéf tajných služeb USA opustil Německo kvůli špionážní aféře
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Současnou špionážní aféru odstartovalo na počátku července zadržení pracovníka Spolkové zpravodajské služby (BND), který jako údajně dvojí agent pracoval pro Američany, minulý týden pak prokuratura zahájila vyšetřování proti zaměstnanci ministerstva obrany podezřelému ze špionáže.

Tato kauza ještě víc poškodila důvěru mezi Německem a Spojenými státy, kterou už dříve poznamenaly informace bývalého analytika americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwarda Snowdena. Z materiálů, které Snowden předal médiím, vyplývá, že NSA sledovala elektronickou komunikaci statisíců lidí po celém světě. Monitorovala údajně i mobilní telefon německé kancléřky Angely Merkelové a jejího předchůdce Gerharda Schrödera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…