Šéf veřejnoprávního rozhlasu zasedl v porotě, kde prý zavání kremelská propaganda. A výsledek se dostavil

17.06.2016 21:18

Šéf Českého rozhlasu René Zavoral je popotahován za to, že zasedl v porotě kontroverzních Krameriových cen „za nezávislou žurnalistiku“. Předávání cen se však již neúčastnil. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Šéf veřejnoprávního rozhlasu zasedl v porotě, kde prý zavání kremelská propaganda. A výsledek se dostavil
Foto: Karel Šanda
Popisek: René Zavoral, generální ředitel Českého rozhlasu

Za udílením těchto cen, které si odnesla šestice českých novinářů, totiž stojí Asociace nezávislých médií. Tu vloni založili novináři spjatí s kontroverzními weby AC24.cz a NWOO.org a proruskou propagandou. Spoluzakladatel Petr Žantovský, jenž Zavorala pozval, často publikuje například v ParlamentníchListech.cz. 

Zavoral v porotcování problém nevidí. I to, že dva novináři z Českého rozhlasu obdrželi ceny, vnímá jako doklad toho, že veřejnoprávní médium dělá svou práci dobře. Za svého ředitele se postavil i mluvčí rozhlasu Jiří Hošna. „Pan ředitel účastí v porotě podpořil dialog v mediální krajině. Nechce stavět nějaké bariéry mezi médii veřejné služby, komerčními, nezávislými nebo jinými médii,“ řekl. Zároveň dodal, že to, že generální ředitel rozhlasu zasedne v nějaké porotě, neznamená, že Český rozhlas s danou asociací souhlasí. 

Původní text ZDE.

Zavorala však například kritizuje historik Michal Stehlík, který je zároveň členem rozhlasové rady. „Jakékoliv spojování s touto asociací není žádné stavění mostů nebo diskuse. Pokud je asociace postavena na názoru, že veřejnoprávní médium je cenzurované, nemá tam docházet k žádnému spojení,“ uvedl s tím, že Rada ČRo se na účast Zavorala v porotě určitě přeptá. Jedním z programových bodů asociace je totiž konstatování, že veřejnoprávní média jsou cenzurovaná a manipulativní. 

Ocenění si ze slavnostního předávání odnesla například pravidelná přispěvatelka ParlamentníchListů.cz a redaktorka Literárních novin Tereza Spencerová či redaktor Tomáš Hauptvogel z Primy. Kromě Zavorala usedli v porotě také šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl a redaktor Práva František Cinger. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…