Šéf výzkumnické agentury varuje Babiše: Image alfa samce klesá, a spolupráce s SPD taky na popularitě nepřidala

16.04.2018 22:40

Vyjednávání o vládě má turbulentní vývoj. Hnutí ANO ustoupilo od jednání s SPD a KSČM a vrací se k rozhovorům s ČSSD. Někteří poslanci hnutí by totiž vládu opírající se o SPD nepodpořili. Podle ředitele STEM/MARK námluvy s Okamurou přispívají k poklesu popularity Babiše. „Image alfa samce a úspěšného podnikatele trošku klesá, ale důvěra je pořád vysoká a elektorát ANO je velký,“ přibližuje pro iROZHLAS.cz.

Šéf výzkumnické agentury varuje Babiše: Image alfa samce klesá, a spolupráce s SPD taky na popularitě nepřidala
Foto: AČRA MK
Popisek: Jan Tuček (STEM/MARK)

„Voliči hnutí ANO jsou totálně rozpolcení. Polovina (55 procent) by preferovala menšinovou vládu s podporou SPD a KSČM, ale je tam i druhá polovina (52 procent), podle které je lepší varianta s ČSSD,“ říká pro iROZHLAS.cz ředitel společnosti STEM/MARK Jan Tuček s odkazem na průzkum agentury Median a dodává, že lidem příliš nevadí, že vládne vláda v demisi. „Myslím, že lidem je to úplně jedno,“ uvedl pro iROZHLAS.cz s tím, že lidem by to patrně začalo vadit až za rok až dva. 

Podle Tučka je společnost rozdělena na příznivce ANO a na ty ostatní. Voliči ANO nic nenamítají nad jakýmikoliv kroky hnutí ANO, naopak ostatní jsou názoru, že vláda by neměla dělat žádné zásadní kroky. „Nevolili ANO a nechtějí, aby vládlo,“ popisuje a přirovnává to k hlavě státu. Podle něj i Zemanovým stoupencům se bude líbit cokoliv, co prezident udělá. Svoji roli si podle Tučka prezident užívá, doporučuje Babišovi, co má dělat. Zde lze pozorovat stejný model. „Lidé, kteří ho volili, jsou spokojení a ti druzí naopak. Zajímavé ale je, že v průzkumu Medianu 61 procent lidí řeklo, že by už měl vyjednáváním o vládě pověřit někoho jiného,“ upozorňuje.

Důvěra v Andreje Babiše podle výzkumu STEM/MARK klesla, konkrétně mezi prosincem a únorem z 54 na necelých 46 procent. „Image alfa samce a úspěšného podnikatele trošku klesá, ale důvěra je pořád vysoká a elektorát ANO je velký,“ přibližuje. 

Celá zpráva zde.

Za poklesem popularity Tuček vidí námluvy s SPD, které snižují preference ANO. „Každá strana by užší spoluprací s SPD ztratila velkou část příznivců. Je to strana, která polarizuje veřejnost,“ zdůrazňuje a dodává, že ke komunistické straně jsou lidé o něco smířlivější. Postupně se zařadila mezi tradiční strany. „Roli toho červeného hadru – byť je teď hnědý – převzala SPD,“ podotýká. Jinak to je podle Tučka vnímáno u hlavy státu. Jeho příznivcům tendence námluv s SPD nevadí. Vysvětluje to pak na základě převahy emotivního smýšlení nad rozumovým. Domnívá se, že částečně to zavinila ona druhá část společnosti. „To, jak se proti Zemanovi nebo Babišovi vytvořily koalice různých politiků, vyvolává protireakci. Populace má tendenci zastávat se těch, kterým se ubližuje. Ať už právem, nebo ne,“ uzavírá.  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…