Šéf zelených Liška odstoupí kvůli eurovolbám ze své funkce

26.05.2014 15:04

Předseda zelených Ondřej Liška rezignuje kvůli neúspěchu strany v evropských volbách k 8. červnu na svou funkci. Strana si nové vedení zvolí na podzim. Liška se o funkci v něm ucházet nebude. Řekl to na dnešní tiskové konferenci. Potvrdil také, že zelení podají stížnost k Ústavnímu soudu na pětiprocentní klauzuli u voleb do Evropského parlamentu.

Šéf zelených Liška odstoupí kvůli eurovolbám ze své funkce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Oproti posledním eurovolbám si sice zelení polepšili, ale se ziskem 3,77 procenta hlasů nakonec zůstali bez mandátu. Liška výsledek považuje za nedostatečný, a proto končí. Je podle něj důležité, aby v čele zelených stál člověk, který reflektuje, kde strana stojí.

Své působení v čele strany Liška ukončí oficiálně začátkem června, kdy zasedne republiková rada zelených. Stranu poté povede první místopředsedkyně Jana Drápalová. Nového řádného předsedu zelení zvolí na sjezdu, který se uskuteční krátce po podzimních komunálních volbách. I když Liška ze strany neodchází, o další funkce se na podzim ucházet nechce. Prostor by podle něj měli dostat komunální politici.

Stížnost podají spolu s Piráty

Pokud jde o ústavní stížnost, chtějí ji zelení podat během několika dní ve spolupráci s Piráty. Liška už o tom hovořil s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem. Jak zelení, tak Piráti by podle Lišky bez pětiprocentní klauzule v eurovolbách získali po jednom mandátu.

Šestatřicetiletý Liška vede zelené od konce roku 2009, od té doby svou funkci několikrát obhájil. Do Sněmovny se však strana s Liškou v čele nikdy neprobojovala. V podzimních parlamentních volbách získala těsně nad tři procenta hlasů. Do dolní komory se zatím zelení dostali jen v roce 2006, když za předsedy Martina Bursíka dokonce usedli ve vládě. I kvůli stranickým sporům se jim ale tento úspěch nepodařilo zopakovat. Loni se se stranou rozešel expředseda Bursík, který založil vlastní politický subjekt LES.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…