Šéf zpravodajství ČT zdrtil Drtinovou a odbojné redaktory: Dnes uvidíte

06.11.2013 9:23

Šéf zpravodajství České televize Zdeněk Šámal tvrdí, že někteří redaktoři ČT používají pavlačové metody a špiní práci ostatních. V rozhovoru pro on-line deník Týden.cz říká, že třiadvacet redaktorů svou stížnost adresovanou Radě ČT na údajnou cenzuru ve zpravodajství účelově manipulovalo, a zastal se šéfredaktora Petra Mrzeny, na nějž stížnosti míří.

Šéf zpravodajství ČT zdrtil Drtinovou a odbojné redaktory: Dnes uvidíte
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

Dnes, tedy ve středu 6. listopadu, se sejde Rada České televize, která má začít řešit stížnost 23 redaktorů veřejnoprávního média na údajné autocenzurní zásahy do zpravodajského vysílání. Mezi známými petenty je pouze moderátorka Daniela Drtinová a Adam Komers. Předseda rady Milan Uhde je jediným člověkem, kdo zná všechny signatáře, čímž garantuje, že nejde o anonymní stížnost.

Šéf zpravodajství Zdeněk Šámal tvrdí, že věděl o šesti z dvanácti případů údajné cenzury, na které si signatáři stěžují. "Mluvili jsme o nich opakovaně a veřejně na několika setkáních s redaktory a moderátory. Zcela nová a překvapivá pro mě je zejména příloha s pěti body, které se vztahují k volbám," tvrdí Šámal.

O těch věcech se prý diskutovalo na redakčních poradách a dalo se k nim také vrátit na každodenních hodnotících poradách. "Zarážející je, že stálý účastník těchto porad Adam Komers to jako zástupce šéfredaktora neudělal. Zarážející, ale málo překvapivé," podotýká šéf zpravodajství.

Seznam je účelový

Dvanáct bodů ve stížnosti rozhodně Šámal nepovažuje za věrohodné, jde podle něj o poněkud chudý seznam domnělých hříchů, které mají být hříchy smrtelnými. "Jde o účelově shromážděné a interpretované situace, které mají navodit dojem, že vedení zpravodajství nadržuje prezidentovi Miloši Zemanovi a jednomu politickému subjektu," dodává.

Šéfredaktora Petra Mrzeny, na kterého směřuje většina stížností, se Šámal zastává. "Petr Mrzena je profesně jeden z nejkvalitnějších kolegů, se kterými jsem kdy spolupracoval. Jsem si jist jeho loajalitou, za což jsem ovšem povinován splatit mu ji loajalitou vlastní. Domněnka, že odejde Mrzena a bude klid, je falešná a pro mě nepřijatelná," říká v rozhovoru pro Týden.cz.

Šámal rovněž popřel spekulace, že už byl kvůli současné rebelii málem propuštěný. "Není to pravda. Pravda je, že poté, co jsem se dozvěděl o dopisu, jehož signatáře zná jen několik málo lidí, jsem osobně velmi bojoval s vlastním rozhodnutím odejít a dál se neúčastnit sporů s lidmi, kteří intrikují, účelově vytrhávají věci z kontextu, používají pavlačových metod, kterým říkají diskuse, a špiní práci ostatních," uzavřel šéf zpravodajství ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …