Šéfce ERÚ hrozí obžaloba. Je to politická hra, tvrdí

25.06.2013 8:58

Detektivové protikorupční policie ukončili vyšetřování případu solárních elektráren, kde je spolu s dalšími lidmi obviněná i šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Nyní se obvinění seznamují se spisem. "Návrh na podání obžaloby tedy očekávám někdy v srpnu," řekl Právu dozorující žalobce Radek Mezlík.

Šéfce ERÚ hrozí obžaloba. Je to politická hra, tvrdí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotovoltaické panely

V této kauze je Vitásková obviněna pro pomoc při zneužití pravomoci úřední osoby. Toho se měla dopustit její podřízená šéfka odboru licencí ERÚ. Policie obvinila ještě další dva zaměstnance úřadu. Vitásková od začátku vinu popírá, jde podle ní o politickou hru.

Sama Vitásková paradoxně letos v únoru oznámila své podezření, že bývalí pracovníci ERÚ patrně postupovali nezákonně, když stanovovali výkupní ceny fotovoltaické elektřiny. K tomu mělo docházet v letech 2005 až 2011 a škody mohou dosahovat podle odhadů desítek miliard korun. Vitásková své podezření založila na auditu, který si nechala zpracovat.

Podezřelé vydání licence

V kauze jde o to, že dvě solární elektrárny - Zdeněk Sun a Saša Sun - získaly licenci na výrobu elektřiny na dvacet let těsně před koncem roku 2010, tedy ještě za vysoké výkupní ceny. Na nezákonném vydání licence, ke kterému prý neměli dostatečnou dokumentaci, se podle vyšetřovatelů podíleli dva pracovníci úřadu. Vitásková je stíhána kvůli tomu, že postup svých podřízených údajně kryla.

"Škoda, ke které směřovali všichni dosud obvinění pachatelé, by za těch dvacet let provozu fotovoltaických elektráren měla dosáhnout až 1,9 miliardy korun, přičemž v současné době jsou to desítky milionů a škoda neustále narůstá," řekl již dříve Právu Mezlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…