Šefčovič chce v ČR diskutovat o plánech na energetickou unii EU

01.04.2015 17:00

Česká republika by měla mít jasno v tom, které z jejích zamýšlených přeshraničních projektů v oblasti energetiky jsou připraveny natolik, že bude možné brzy začít s jejich realizací. V rozhovoru s českými novináři to před svou nastávající návštěvou Prahy řekl místopředseda Evropské komise odpovědný za energetickou unii Maroš Šefčovič. Právě energetická unie bude dominantním tématem jeho pražských jednání.

Šefčovič chce v ČR diskutovat o plánech na energetickou unii EU
Foto: Azol s.r.o.
Popisek: Teplárna Opatovice

V české metropoli hodlá totiž Šefčovič ve čtvrtek zahájit sérii návštěv hlavních měst zemí EU. Ve všech chce absolvovat řadu "energetických dialogů", tedy diskusí nejen se zástupci vlád, ale také s představiteli firem a občanské společnosti, o jejich konkrétních představách podoby budoucí evropské energetické unie. Tedy projektu, za který je Šefčovič odpovědný a který Evropská komise představila v únoru. V březnu na unijním summitu s plánem souhlasili všichni lídři států a vlád EU.

Česko patří v EU mezi státy s nejvíce rozvinutým průmyslem

"Každá členská země unie si přeje mít dodávky energie v první řadě spolehlivé. Zároveň by energie měla být pro obyvatelstvo i pro průmysl dostupná za přijatelné ceny," vysvětlil ČTK a Českému rozhlasu eurokomisař jeden ze základních cílů zamýšlených změn na dosud velmi komplikovaném evropském energetickém trhu.

Připomněl také, že Česko patří v EU mezi státy s nejvíce rozvinutým průmyslem, pro jehož schopnost konkurovat na světovém trhu jsou ceny energií významným faktorem. Slovenský eurokomisař přitom zdůraznil, že rozhodnutí o využívání jaderné energie je pouze v rukou každé z členských zemí. Evropskou komisi podle něj zajímá především, aby byl provoz těchto elektráren na nejvyšší úrovni z hlediska bezpečnosti i ochrany životního prostředí.

Šefčovič upozornil také na spojitost mezi energetickou unií a dalším výrazným plánem nynější komise Jeana-Claudea Junckera, tedy snahou zajistit co největší objem soukromých investic v EU. Takzvaný Junckerův investiční balíček, jehož základem je nyní připravovaný Evropský fond strategických investic EFSI, by měl kromě jiného napomoci právě budování nyní nedostatečné energetické infrastruktury, především projektů s "evropskou přidanou hodnotou".

Finanční a technické bariéry

Pro Českou republiku ale podle Šefčoviče budou důležité také otázky související s plány posilování spolupráce mezi evropskými energetickými regulátory. Komise se snaží zmapovat, co vše se v zemích EU promítá do tvorby cen energií, a přijít s návrhy, jak systém zjednodušit. Nepřehledná cenová struktura je totiž jedním z důvodů, proč jsou ceny v EU vyšší než například ve Spojených státech, míní eurokomisař. Jednou z cest je podle něj třeba postupné snižování podpory různých druhů energií, včetně těch z obnovitelných zdrojů ve chvíli, kdy jsou dostatečně "dospělé" na to, aby se prosadily v tržním prostředí. Další z cílů energetické unie je totiž také přechod k nízkouhlíkové energetice a prosazení klimatických cílů, které si EU stanovila.

"Musíme odstranit co nejvíc finančních a technických bariér, které mezi zeměmi přetrvávají, abychom měli na trhu větší konkurenci, aby byli spotřebitelé většími pány a mohli jednodušeji rozhodnout, od koho a za jakou cenu chtějí energii kupovat. To bude mít na ceny pozitivní vliv," poznamenal Šefčovič.

V Praze jej ve čtvrtek čeká setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministry zahraničí Lubomírem Zaorálkem a průmyslu Janem Mládkem. Vystoupí také na Pražském evropském energetickém fóru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…