Šéfka Nejvyššího soudu vyděsila trafikanty ODS: Ištvan na vás stále může

06.08.2013 11:35

Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová poskytla serveru Česká pozice rozhovor, ve kterém zpochybnila všeobecně přijímanou interpretaci usnesení jejích podřízených ve věci trafikantů ODS. Podle ní z rozhodnutí vůbec nevyplývá, že vzdání se mandátu výměnou za příslib funkce ve státní firmě je kryt poslaneckou imunitou, a tedy nestíhatelný.

Šéfka Nejvyššího soudu vyděsila trafikanty ODS: Ištvan na vás stále může
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rebelové ODS v čele s poslancem Tluchořem

„Spíše se domnívám, že kritici ta dvě rozhodnutí vnímali a chápali jinak, než jak je chápu já,“ říká k tomu předsedkyně Nejvyššího soudu. Podle ní se rozhodnutí zabývá imunitou pouze ve vztahu k rezignaci na mandát, nikoliv k dalším krokům, které jednání „trafikantů“ tvořily.

„V těch rozhodnutích se říká: Je na místě uvést, že bude věcí orgánů činných v trestním řízení, jak budou dále postupovat,“ upozorňuje Brožová. Je prý na vyšetřovatelích, jaký zvolí přístup k dalším krokům poslanců, které kryty imunitou nebyly.

Přitom zdůraznila, že trestný čin úplatkářství může být naplněn již slibem úplatku či dohodou mezi upláceným a uplácejícím. „Trestná činnost může být naplněna jednak momentem nabídky, jednak momentem přijetí,“ vysvětluje předsedkyně Nejvyššího soudu. Otázku slíbení úplatku podle ní Nejvyšší soud ve svém usnesení vůbec neřešil. Pro žalobce tedy stále zůstává možnost toto slíbení vyhodnotit jako trestný čin.

Pak se rozpovídala o principu imunity v dalších zemích, přičemž zmínila rozdíly mezi anglickým a francouzským pojetím imunity. Všechny systémy však prý mají jedno společné. „Tendence v zavedených demokraciích je spíše k restriktivní interpretaci. To znamená, že vykládají imunitu spíše úžeji než šíře,“ vysvětlila předsedkyně Nejvyššího soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…