Šéfka WHO vzkázala Němečkovi, aby šetřil v resortu

16.06.2015 11:54

Šéfka Světové zdravotnické organizace (WHO) Margaret Chanová dnes vyzvala ministry zdravotnictví, včetně Svatopluka Němečka (ČSSD), aby omezili plýtvání. Mohou podle ní ušetřit až 30 procent nákladů, a navíc se pak nemusí handrkovat s ministry financí o navýšení rozpočtu. Chanová to řekla dnes v Praze při zahájení summitu ministrů zdravotnictví zemí střední a východní Evropy a Číny.

Šéfka WHO vzkázala Němečkovi, aby šetřil v resortu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Chanová na ministry apelovala, aby prověřili své zdravotní systémy. Je přesvědčena, že v nich najdou přinejmenším 30 procent toho, co jde nazmar. Ví, že to je těžké, garantuje ale, že to povede ke zredukování zbytečných nákladů a navýšení zdravotnického rozpočtu. Navíc se tak ministři zdravotnictví mohou vyhnout často složitému vyjednávání s ministry financí o navýšení rozpočtu, poznamenala s úsměvem, jako by velmi dobře znala českou realitu.

V té se opakovaně Němeček střetává s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), který další peníze do zdravotnictví podmiňuje reformami a transparentnějším hospodařením. Aktuální spor vedou oba politici o navýšení odvodů na zdravotní pojištění za děti, důchodce či nezaměstnané.

Němeček chce, aby se platby za státního pojištěnce zvýšily z nynějších 845 korun za měsíc na 904 korun. Do zdravotnictví by se tím dostalo dalších 4,3 miliardy korun. Babiš to zatím odmítá.

reklama

autor: čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…