Šéfka vyzbrojování: Politici musí více plánovat

01.05.2014 16:41

V čele Národního úřadu pro vyzbrojování, jenž odpovídá za veřejné zakázky, nově působí Jitka Nalevajková. Na ministerstvu ale rozhodně není nováčkem, působí zde od dob někdejšího ministra Jaroslava Tvrdíka. V rozhovoru pro server iDnes.cz navíc dává jasně najevo, že má konkrétní představu, co je v tomto úřadu třeba dělat.

Šéfka vyzbrojování: Politici musí více plánovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Start vrtulníku Mi-171

Jitka Nalevajková se nebojí působit v mužském světě a ačkoli je od roku 2012 jasnější, jak se armáda vyzbrojuje, je si tato žena vědoma toho, že je stále co napravovat. Sama v daném roce absolvovala měsíční stáž v The Naval Postgraduate School v kalifornském Monterey se specializací na veřejné zakázky. Zde ji zaujala především průhlednost amerického systému zadávání zakázek. Systém je propracovaný a nemění se pravidla za pochodu. Což je prý jeden z českých nedostatků.

Zadání elektronického podpisu v datové schránce vyžaduje 27 kliknutí

Klíčový problém ale Nalevajková vidí i v politické rovině. „Ale musím říci, že základním předpokladem je správné plánování, s čímž se pořád ještě 'pereme' - k tomu, aby finanční prostředky mohly být ve svém důsledku skutečně efektivně vynaložené, je potřeba, aby akvizice byly nějakým způsobem promyšlené. Pro mě je důležité, abych dostala dobře zpracované zadání včas. Klíčové tady je především střednědobé plánování, jeho provázání s rozpočtem, ročním plánem a konečně samozřejmě s akvizičním procesem. Základem však vždy bude jasný rozpočtový rámec a jeho výhled. Jen tak je možné dosáhnout toho, aby celý vzájemně provázaný proces cíleně a dlouhodobě podporoval rozvoj klíčových schopností armády,“ míní šéfka úřadu.

Ministr Stropnický dnes prý klade důraz na zavedení projektového řízení a zefektivnění procesu. Konkrétní úkoly v této oblasti mají být naplněny v řádu týdnů až měsíců. Co přesně by se ale mohlo změnit? Zbytečnou komplikaci představuje prý už jen to, že zadání elektronického podpisu v datové schránce vyžaduje 27 kliknutí. Jednotlivé informační systémy spolu navíc nebývají propojeny a nekomunikují. Tohle všechno by se pod vedením nové ředitelky úřadu mohlo změnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…