Šéfové vlád V4 podpořili Sísího v boji proti teroru a migraci

04.07.2017 14:48

Šéfové vlád zemí Visegrádské čtyřky (V4), tedy Česka, Maďarska, Polska a Slovenska, dnes v Budapešti ocenili egyptského prezidenta Abd al-Fattáha Sísího za boj proti terorismu a nelegální migraci. Na pořad jednání se dostaly i záležitosti obchodu a investic, včetně nabídky účasti expertů ze střední Evropy na stavbě jaderné elektrárny v Egyptě.

Šéfové vlád V4 podpořili Sísího v boji proti teroru a migraci
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka v pořadu Partie TV Prima.

„Egypt je pro nás klíčový partner v regionu severní Afriky a Blízkého východu,“ zdůraznil český premiér Bohuslav Sobotka s tím, že Visegrádská čtyřka vyslovila jednoznačnou podporu egyptské vládě v boji proti terorismu stejně jako uznání za potírání nelegální migrace. „Egypt je země, která dokázala zamezit tomu, aby z jeho pobřeží odplouvaly lodě (s uprchlíky) do Evropy,“ dodal premiér v narážce na poměry v sousední Libyi. Právě stabilizace Libye je podle Sobotky společným zájmem zemí V4 a Egypta.

„Musíme zabránit šíření terorismu v regionu, nutná jsou společná řešení,“ zdůraznil i sám Sísí.

„V Egyptě je sedm milionů uprchlíků a Egypt toto velké břímě nese,“ řekl hostitel schůzky, maďarský premiér Viktor Orbán. „Uznáváme toto úsilí, které slouží bezpečnosti a stabilitě nejen Egypta, ale i celé Evropy,“ dodal s připomínkou, že právě Maďarsko na vlastní kůži v létě 2015 okusilo vlnu statisíců uprchlíků, procházejících zemí dál na západ Evropy.

Orbán také zdůraznil zodpovědnost západních zemí za poměry v Libyi a za proud uprchlíků směřujících z Libye přes Středozemní moře do Evropy. „Západ zde zasáhl (proti režimu Muammara Kaddáfího), aniž měl plán konsolidace. Tím jsme přispěli k destabilizaci regionu. Shodli jsme se, že všechny síly je potřeba spojit, abychom dosáhli konsolidace a stabilizace Libye,“ řekl.

„Za to, co se stalo v Libyi, zodpovídá Evropa. Dnes jen pláčeme nad rozlitým mlékem,“ prohlásil slovenský premiér Robert Fico. Zdůraznil, že za této situace může Evropské unii pomoci právě Egypt, protože „stabilizuje region, chrání své hranice, stará se o migranty a nedovoluje jim odjet do Evropy“. Slováci podle Fica nabízejí Egyptu své služby a zkušenosti při odstraňování min a výbušných nástrah stejně jako expertní pomoc při stavbě egyptské jaderné elektrárny o čtyřech blocích a o výkonu 1200 megawattů v příštím roce.

Šance pro posílení obchodu a investic vidí i Sobotka v energetice, a to jak v obnovitelných zdrojích, tak v jaderné energetice. Dále v turistice a při modernizaci infrastruktury a vodního hospodářství.

Polská premiérka Beata Szydlová se na společné tiskové konferenci zmínila, že šéfové vlád zemí V4 se před schůzkou s egyptským hostem dohodli „mluvit jedním hlasem“ v klíčových záležitostech Evropské unie, včetně reforem, společného trhu či migračních kvót.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…