Šéfredaktor Babišových novin: Merkelová je před zhroucením. Čeká se, kdo ji nahradí a zruší její pozvánku pro migranty

29.01.2016 8:58

Nad nejnovějším vývojem okolo migrační krize v Německu a ve Švédsku, tedy v těch evropských státech, které byly k přijímání uprchlíků nejvíce vstřícné, se na názorové straně Mladé fronty Dnes zamýšlí její šéfredaktor Jaroslav Plesl.

Šéfredaktor Babišových novin: Merkelová je před zhroucením. Čeká se, kdo ji nahradí a zruší její pozvánku pro migranty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Podle jeho názoru usvědčila realita politické špičky v Německu a ve Švédsku z naivity, v horším případě z podvodu. „Teď se budou před každými volbami třást strachem,“ předvídá.

Německý sociální stát selhal na celé čáře

Poukazuje na to, že pro Němce, kteří si tak zakládají na fungující státní správě, je největším šokem fakt, že úřady si s problémem migrace neumějí poradit. „Jejich milovaný sociální stát selhal na celé čáře,“ domnívá se. Zosobněním tohoto selhání je podle Plesla kancléřka Angela Merkelová, která Němcům od jara říká, že země příliv imigrantů zvládne.

A ani teď, kdy čelí tvrdému odporu nejen od předsedy sesterské CSU Horsta Seehofera, ale i od racionálních členů vlastní strany, se Merkelová své utopistické představy zbavit nehodlá.

„Výsledkem je obraz totálně dezorientované političky, která se v úřadu drží jen z posledních sil, neboť většinu energie vydá na to, aby se před kamerami nezhroutila,“ píše šéfredaktor.

Scénáře odchodu Merkelové německá média rozebírají už několik dní

Podle něj bude tlak na kancléřku v následujících týdnech eskalovat. „A až s přílivem teplého vzduchu začnou do Evropy znovu proudit desítky tisíc migrantů denně, bude se už v Německu v souvislosti s kancléřkou řešit jen jediná otázka: Kdo ji nahradí?“ prognózuje Plesl.

Upozorňuje, že scénáře odchodu Angely Merkelové německá média rozebírají už pár dní. Klíčový test důvěry pro Merkelovou budou zemské volby, které v neděli 13. března proběhnou v Bádensku-Württembersku, v Porýní-Falci a v Sasku-Anhaltsku.

Podle Plesla to bude pro Merkelovou klíčový test důvěry. „Pokud CDU ve volbách propadne, může si v berlínském kancléřství rovnou naskládat věci do přepravek, sbalit svou sbírku kostýmků a zavolat stěhováky,“ myslí si šéfredaktor.

Německo čeká na lídra, který před kamerami zruší pozvánku

Německo podle něj v tuto chvíli čeká na lídra, který udělá to, co Merkelová udělat nechce nebo nedokáže. „To znamená, že vystoupí před televizními kamerami a zruší neomezenou pozvánku, kterou loni na Blízký východ Německo ústy své kancléřky odeslalo. O nic jiného se v tuto chvíli v sousední zemi nehraje,“ dodal Plesl.

Podle něj se ze svého naivního snu probudili už i Švédové. V této zemi stát a vyvolené strany srostly v jeden celek, který brání konkurenčním politickým subjektům, aby se dostaly k moci. „V tomto případě jde především o pokusy ostrakizovat stranu s názvem Švédští demokraté, jejíž obliba tváří v tvář odhaleným lžím a podvodům politické elity, která si monopolizuje moc nad státem, docela strmě roste. V průzkumech teď mají podporu těsně pod třiceti procenty, což z nich dělá nejpopulárnější politickou stranu ve Švédsku,“ upozornil Plesl.

Švédský politický establishment reaguje hystericky

Zděšený švédský politický establishment na to reaguje způsobem, který je mu vlastní, když se dostane do úzkých. To prý znamená hystericky a nekoncepčně.

Plesl poukazuje na to, že sociálnědemokratický ministr vnitra Anders Ygeman včera oznámil, že Švédsko ze země vyhostí více než polovinu imigrantů, kteří tam loni dorazili. V roce 2015 přitom ve Švédsku požádalo o azyl 160 tisíc lidí.

„Ve skutečnosti švédská vláda reaguje na zcela neudržitelnou situaci, která už začíná hrozit sociálním výbuchem,“ myslí si a poukazuje na to, že Švédskem v těchto dnech otřásá především vražda dvaadvacetileté Alexandry Mezherové, kterou podle policie ubodal patnáctiletý somálský imigrant. Žena je přitom paradoxně potomkem přistěhovalců z Libanonu a její matka po incidentu prohlásila, že „Švédsko už není bezpečnou zemí“.

Političtí vůdci ve střední Evropě vážnost situace vyhodnotili správně

Plesl závěrem píše, že vládnoucí politická elita v Německu i ve Švédsku selhala, a proto bude muset dříve či později odejít. „Na rozdíl od většiny politických vůdců ve střední Evropě, kteří rizika a vážnost situace vyhodnotili správně, správně zareagovali a odolali tlaku právě těch politických vůdců, proti nimž se teď v zemích postižených uprchlickou krizí obrací vlastní obyvatelstvo,“ uzavřel Jaroslav Plesl své zamyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…