Šéfredaktor Babišových novin má pochybnosti o práci nositele letošní Nobelovky za ekonomii

24.10.2014 10:40

Nad udělením letošní Nobelovy ceny za ekonomii, kterou obdržel Francouz Jean Tirole (61), se v pátečních Lidových novinách zamýšlí jejich šéfredaktor István Léko. Tirole „Nobelovku“ získal za své analýzy na téma jak krotit mocné firmy.

Šéfredaktor Babišových novin má pochybnosti o práci nositele letošní Nobelovky za ekonomii
Foto: Radim Panenka
Popisek: Budova české ambasády je pár kroků od Eiffelovy věže

„Do tajemného světa takzvaných oligopolů před ním špičkoví ekonomové příliš nepronikli (asi to není ani možné), většina z nich se snažila zkoumat jen monopoly, kde daný sektor ovládá jedna velká společnost, a hledali ideální tržní modely,“ uvedl Léko s tím, že recepty proti různým kartelům hledají ekonomové již desítky let. A tak i když hlavním heslem západního světa je liberalizace a deregulace, ve skutečnosti síla monopolů a oligopolů neustále roste.

Malá účinnost regulace plyne z asymetrie znalostí

Tirole se ve své práci silně opírá o abstraktní matematické modely. „Vztah státu (regulátora) a oligopolů popisuje jako hru, kterou charakterizuje asymetrie znalostí,“ uvádí Léko s tím, že analýzy zmíněného nositele Nobelovy ceny ukázaly, že malá efektivita regulace plyne z toho, že úřady nemají dostatek informací o regulovaných subjektech.

Co nositel Nobelovky neříká

Jenže, a to už Tirole neříká, gigantické společnosti a jejich vyběhávači vědí o klíčových a špatně placených zaměstnancích regulátora prakticky vše důležité. Stejně tak o chamtivých politicích, kteří při volbě šéfů různých regulátorů hrají hlavní roli.

Závěrem Léko připomíná, že Francouzi sice jásají, že kromě Nobelovy ceny za literaturu získali i ocenění na poli ekonomie, což prý dokazuje kvalitu jejích vědců a výzkumu. Léko se ale ptá, jak se mohlo stát, když mají Francouzi tak skvělé teoretiky, že zadluženost Francie už činí 2000 miliard eur, ekonomika země se už několik let potácí v krizi a nedokáže snížit rozpočtový deficit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…