Šéfredaktor Babišových novin pomalu odepisuje Merkelovou

26.02.2016 10:32

Německo čekají volby ve třech spolkových zemích, kde se možná rozhodne, zda kancléřka Angela Merkelová půjde, nebo nepůjde do důchodu už letos. V dnešních Lidových novinách se nad tím zamýšlí jejich šéfredaktor István Léko. Připomíná, že politický a ekonomický tlak Berlína a Bruselu v jihovýchodní části EU přinesl pokles přílivu uprchlíků do Německa.

Šéfredaktor Babišových novin pomalu odepisuje Merkelovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

„Tuto středu Němci na hranici zaregistrovali jen 103 nových migrantů, zatímco ještě před týdnem zhruba 2000 denně!“ všímá si Léko. Podotýká k tomu, že k dosažení takového výsledku stačilo pouze zavést trochu přísnější kontroly na hranicích na Balkáně. Půjde-li to tak dál, v den voleb, 13. března, německou hranici nepřekročí žádný uprchlík. „Pak strana kancléřky Merkelové může dokonce i uspět (není to pravděpodobné) a uprchlíci, kteří se teď shromažďují zejména v Řecku, se mohou zase po tisících vydat na cestu směrem do Německa,“ předpokládá Léko další vývoj.

Něco takového prý potvrzuje i interní odhad německého ministerstva hospodářství. Vláda prý očekává, že do roku 2020 přijde do země celkem 3,6 milionu migrantů, takže ročně asi půl milionu.

Turci se k Merkelové chovají mimořádně povýšeně

Léko také prozrazuje to, o čem se nikde nepíše, ale o čem se prý v diplomatických kruzích už hovoří. Totiž že Angela Merkelová na vlastní triko v poslední době často jedná s tureckými politiky. Přičemž Turci se k ní údajně chovají mimořádně povýšeně.

Turci prý v podstatě vydírají Evropu. Chtějí bezvízový styk a přijetí do EU. Merkelová by sice souhlasila, jenže většina zemí Unie to odmítá. Merkelová také navrhla, že zaplatíme tři miliardy eur, aby Turecko mohlo na svém území rozmístit migranty. Avšak Turci částku zvyšují, ze tří miliard najednou byly čtyři, ze čtyř sedm, teď už prý jednají o deseti miliardách. Nelze odhadnout konečnou sumu, protože Ankara dobře ví, že Evropa není schopna se sjednotit, proto bude chtít co nejvíce peněz.

EU se stále není schopna dohodnout na řešení. Zhruba 20 z 28 členských zemí už další uprchlíky nechce. Čím dál více politiků, zejména z východní Evropy, hovoří o tom, že pokud se během několika měsíců nenajde řešení, dostane se Unie do ještě větší krize. „Možná že vedoucí politici EU už v tichosti přemýšlejí o Německu po Merkelové. Obratu v uprchlické politice Unie totiž brání hlavně ona. Vypadá to tak, že buď se změní Merkelová, nebo se obrat politiky odehraje už bez ní,“ uzavírá své zamyšlení István Léko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…