Šéfredaktor Léko ke kauze lithium. Mělo by zaznít stanovisko BISky

13.10.2017 14:59

Šéfredaktor Lidových novin István Léko se ve svém dnešním komentáři zamyslel nad kauzou lithium, jež se rozhořela poté, co ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) podepsal memorandum s jednou zahraniční společností. Podle Léka jde o v podstatě bezvýznamný dokument.

Šéfredaktor Léko ke kauze lithium. Mělo by zaznít stanovisko BISky
Foto: ČSSD
Popisek: Jiří Havlíček

„Strana premiéra Bohuslava Sobotky je obviňována, že přitáhla do země firmu s neprůhlednými vlastníky, aby zde s obrovským ziskem vytěžila největší zásoby lithia v Evropě. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš hovoří o tunelu jako v případě prodeje dolů OKD; tvrdí, že ministři ČSSD v tichosti a na poslední chvíli připravují okradení občanů až o dva biliony korun. Babiš a komunisti za vším tuší i amerického finančníka českého původu Zdeňka Bakalu, který z dolů OKD odčerpal desítky miliard korun, zatížil je dluhy a nakonec nechal podnik bez rezerv zbankrotovat,“ začal popisovat situaci Léko. Všímá si i ohrazení Bohuslava Sobotky (ČSSD), jenž uvedl, že vše, co Babiš vykládá, je nesmysl a lež. 

„Mohli bychom říct, že je to klasická předvolební hysterie, kterou není třeba brát vážně. Jenomže zde je jedno velké ale,“ poznamenal Léko a poukázal na to, že ČSSD je zodpovědná za skutečné stomiliardové škody pro český stát. Kromě OKD pak jmenuje kauzu Mostecké uhelné společnosti a plzeňské Škody. 

„Oba zmíněné podniky byly prodány veřejně adorovanému ‚americkému‘ investorovi Appian. A po letech se najednou ukázalo, že to nebyli žádní Američané, nýbrž skupina Čechů, kteří v roce 2013 u soudu ve Švýcarsku dostali vysoké tresty za podvody a praní špinavých peněz. A nyní se dozvídáme, že těsně před volbami ministr ČSSD podepisuje memorandum o těžbě lithia s netransparentním zahraničním subjektem, jehož klíčovým manažerem pro Česko je Richard Pavlík, který více než šest let pracoval v OKD pro Bakalu. Miliardář sice z ciziny vzkázal, že s firmou European Metals Holdings (EMH) nemá nic společného, ale otázka je, kdo mu kromě špiček ČSSD uvěří,“ zmínil svůj postřeh Léko.

Následně se ptá, zda se tak neopakuje historie, kdy politici opět nezkusili starý osvědčený trik. „Proto by bylo dobré pochybnosti jednou provždy rozptýlit a rychle udělat dva kroky. Vláda by si měla vyžádat jasné stanovisko Bezpečnostní informační služby k této kauze včetně toho, zda tajné služby náhodou nezaznamenaly nebezpečné známosti některých českých politiků se zástupci dotčeného podniku. Ať firma EMH vyjmenuje své skutečné a rozhodující akcionáře. A bude klid,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…