Šéfredaktor MF DNES po úniku nahrávky s Babišem: Vinen je ten horlivý redaktor, pan ministr ho spíš krotil. Odmítáme to

05.05.2017 8:18

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl se omluvil za to, jak koordinoval spolupracovník deníku Marek Přibil dva své články s Andreje Babišem. Odhalily to sestříhané nahrávky, které kolují po internetu. Novináři se sice s politiky běžně scházejí, ale nikdy se nesmí dít to, co předvedl pan Přibil. Zůstává tu ovšem několik otazníků.

Šéfredaktor MF DNES po úniku nahrávky s Babišem: Vinen je ten horlivý redaktor, pan ministr ho spíš krotil. Odmítáme to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Plesl

Poté, co vyšlo najevo, že se redaktor MF Dnes Marek Přibil domlouval s šéfem hnutí ANO a vicepremiérem Andrejem Babišem na tom, jakou kauzu v jaký čas vytáhnou na vicepremiérovy konkurenty, stalo se několik věcí. Pan Marek Přibil přišel o práci. Desítky pracovníků vydavatelství Mafra, které vydává MF Dnes a Lidové noviny, sepsalo dopis, v němž tyto praktiky odsoudili. Někteří dali najevo, že pro noviny, které domlouvají kauzy s členem vlády, pracovat nechtějí a podali výpověď.  

Šéfredaktor MF Dnes se čtenářům omluvil za to, co se děje v novinách, které si před pár lety Andrej Babiš koupil.

„V našem listě došlo v uplynulých dnech k nepříjemné situaci. Na veřejnost se dostala sestříhaná nahrávka rozhovoru Andreje Babiše s redaktorem MF DNES, z níž vyplývá, že zmíněný redaktor porušil základní pravidla novinářské práce. Není možné, aby novinář konzultoval s jakýmkoli svým zdrojem postup v kauzách, jimiž se zabývá. Kontrolní mechanismy redakční práce jsou navíc nastaveny tak, aby jakoukoli manipulaci s obsahem listu vylučovaly,“ napsal Plesl.

Ačkoli jde o sestříhané nahrávky, u kterých neznáme celý obsah a nikdo neví, jak často k podobným schůzkám docházelo, kde všude se odehrávaly a co všechno se na nich probíralo, Plesl cítil potřebu se svým čtenářům omluvit. „Není možné koordinovat agendu s jakoukoli politickou silou, noviny mají povinnost reflektovat realitu, nikoli ji vytvářet,“ napsal.

V rozhovoru pro Seznam.cz Plesl prohlásil, že kontrolní systémy v deníku fungují dobře a kauza Marka Přibila je jen a pouze selháním jednotlivce. Proto byl ten spolupracovník vyhozen. Plesl je přesvědčen, že se redaktoři běžně scházejí s politiky, protože je to součástí jejich práce, ale zásadně odmítá, že by s jakýmkoli politikem takto koordinovali obsah novin. Babiš podle Plesla navíc spíš krotil přehnaně aktivního redaktora. Z toho, co jsem slyšel z té sestříhané nahrávky, tak mám spíš pocit, že spíš krotil jeho úplně přehnanou aktivitu, která opravdu překročila všechny meze,“ prohlásil Plesl.

Celý rozhovor naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…