Šéfredaktor MF Dnes: Kontroly na hranicích prostě budou. Schengen je minulostí. V Německu poroste nervozita, nikdo neví, co vláda bude hájit zítra

17.09.2015 8:02

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl se v dnešním vydání zamýšlí nad uprchlickou krizí a nad tím, co se bude v Evropě dít dál. První velká uprchlická vlna směřující do srdce Evropy z jihovýchodu dle něj nejprve rozhádala členské státy, následně padl schengenský prostor a na řadě je EU. „A pak Německo,“ dodal.

Šéfredaktor MF Dnes: Kontroly na hranicích prostě budou. Schengen je minulostí. V Německu poroste nervozita, nikdo neví, co vláda bude hájit zítra
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

„Pokud to byl promyšlený strategický plán, jak zastavit nekontrolovaný příliv imigrantů do srdce Evropské unie, pak se sluší německé vládě zatleskat. Povedlo se jí to dokonale. Ochrana hranic Evropské unie konečně začíná fungovat,“ poznamenává Plesl. Zároveň poukazuje na to, že když Maďaři volali o pomoc, byl jejich premiér Orbán vykreslován téměř jako xenofobní diktátor. Když však utečence přes Rakousko do Německa pustil, situace se změnila. Němci najednou obnovili hraniční kontroly, stejně jako Rakušané a Nizozemci. 

Maďaři tak dál v poklidu staví svůj plot na hranici se Srbskem, což však uprchlíkům zřejmě nezabrání. „Podle včerejších informací se teď budou pokoušet do Německa dostat jižní cestou přes Chorvatsko a Slovinsko, ale Rakušané si už hranice hlídají, takže o žádný hladký imigrační průvod nepůjde,“ dodal Plesl. 

„Evropští politici, diplomaté a různí ‚analytici‘ teď dlouze diskutují o tom, zda se ještě někdy dočkáme obnovení schengenského prostoru. Tyto debaty jsou však zcela pomýlené a slouží jen jako ilustrace pokračující evropské intelektuální desintegrace, neschopnosti nahlédnout reálný stav věcí a podle toho se zachovat,“ pozastavuje se šéfredaktor.

Podle něj je totiž Schengen minulostí už od okamžiku, kdy jsme nedokázali ochránit hranice Unie v Řecku a v Itálii. „Od té doby mělo smysl jen uzavírat sázky, kdy se v Evropě začnou obnovovat hraniční kontroly a kdy začnou růst ploty. Překvapivé je jen to, že nejdřív začaly růst ploty, a teprve pak došlo k obnovení hraničních kontrol. Jistě, nedává to smysl, ale v Evropě je asi možné cokoli,“ dodává.

Zároveň podotýká, že přistoupí-li se k přerozdělování imigrantů, bude nutné tyto utečence držet v cílové zemi v podstatě násilím, což bude vyžadovat kontrolu i ostrahu národních hranic. 

„Jen těžko si lze totiž představit, že všichni ti lidé, kteří do televizních kamer vyprávějí o příbuzných a kamarádech v Německu, budou chtít bydlet třeba v bytovce na okraji Brd, kde si v obýváku vedle fotky Bašára Asada pověsí obrázek Angely Merkelové a Karla Schwarzenberga. To si snad nemůže myslet ani ten nejnaivnější stážista z Člověka v tísni. Takže až dojde k tomu slavnému přerozdělení na základě demokraticky odhlasovaných kvót, můžeme se připravit na neustálé pokusy přesazených uprchlíků vrátit se do Německa. Právě proto se spíš ochrana národních hranic zpřísní, než abychom se vrátili k volnému přeshraničnímu pohybu,“ uvádí s tím, že situace bude mnohem dramatičtější – těžko lze totiž říct, jak dlouho přežije samotná Unie.  

„Dá se také předpokládat, že s přílivem uprchlíků poroste napětí v Německu, které navzdory všem politickým deklaracím nebude schopné imigranty integrovat tak rychle, jak si Angela Merkelová představuje. A lidé začnou být nervózní, přičemž už teď se dá stěží odhadnout, jakou pozici bude tamní vláda obhajovat zítra. Německo se stane zcela nevypočitatelným,“ uzavřel.

Plesl zhruba před měsícem ve svém komentáři pochválil prezidenta Zemana, který dle něj tvoří hráz před extremisty a zachraňuje tak náš systém. Zároveň také predikoval, že hnutí Martina Konvičky, bojující proti islámu, by mohlo v následujících volbách získat klidně i patnáct procent hlasů. O komentáři můžete číst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…