Šéfredaktor Plesl uvažuje: Jednou dostanou medaili i členové Ztohoven

30.10.2015 8:48

Prezident Miloš Zeman opět uděloval státní vyznamenání a opět dokázal, že se nezavděčí všem, ostatně stejně jako Václav Havel či Václav Klaus. I oni vyznamenali osobnosti, za které si od jiných vysloužili ostrá slova. Podle šéfredaktora MF Dnes Jaroslava Plesla je to vlastně dobře, protože to vyvolává ve společnosti diskuzi. A za rok, za dva, za tři ji uslyšíme zase.

Šéfredaktor Plesl uvažuje: Jednou dostanou medaili i členové Ztohoven
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání ve Vladislavském sále Pražského hradu

Pravicoví politici nechápou, jak mohl prezident Zeman vyznamenat např. komunistického ministra zemědělství Miroslava Tomana staršího. Podivoval se tomu i exprezident Václav Klaus, který jinak s Milošem Zemanem často souzní, a to jak v pozitivním náhledu na ruského prezidenta Vladimira Putina či na velmi kritické hodnocení Evropské unie, pokud jde o její schopnost řešit uprchlickou krizi.

Sluší se ovšem připomenout, že i Klaus svými vyznamenáními či projevy, které před udílením pronášel, probouzel vášnivé polemiky. A totéž platí i o prvním českém prezidentovi Václavu Havlovi. Ten v roli prezidenta vyznamenal např. Jaroslavu Adamovou. Tato dáma přitom v roce 1948 vítala nástup komunistů k moci s Klementem Gottwaldem v čele.  Mohlo jít o osudovou chybu, nebo jen o mladickou nerozvážnost. K druhému názoru se nakonec přiklonil i Havel.

"S největší pravděpodobností se tak třeba dočkáme chvíle, kdy si bude medaili z Hradu odnášet výtvarník David Černý, muzikant David Koller, ekonom Tomáš Sedláček nebo členové umělecké skupiny Ztohoven. Může se nám to líbit, nebo nemusí. Faktem je, že všichni tito prominentní členové neformálního klubu 'antizemanovců' patří do společenského života tak, jako tam patří František Ringo Čech nebo Ladislav Štaidl. Jinými slovy: Kdo chce, ten pracuje a na své ocenění si počká," poznamenává Plesl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…