Šéfredaktor Respektu se rozčílil: Populisté Zeman a Babiš nám kradou dějiny

04.09.2016 19:02

Šéfredaktor Respektu Erik Tabery se ve svém komentáři vrací mimo jiné k soudu, v němž bylo rozhodnuto, že prezident Miloš Zeman se musí omluvit vnučce novináře Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslové. Zeman vloni ve svém projevu uvedl, že Peroutka napsal oslavný článek o nacistickém vůdci Adolfu Hitlerovi Hitler je gentleman, text se však prozatím nedohledal.

Šéfredaktor Respektu se rozčílil: Populisté Zeman a Babiš nám kradou dějiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Tabery

„Téma interpretace historie bylo pro českou politiku vždy zásadní. Je totiž součástí pokusů o zodpovězení otázky, odkud a kam jdeme. A jak napsal historik Josef Pekař ve stati O smyslu českých dějin z roku 1928: ‚V dobách snahou neb obavou rozechvělých je dějin vědomě užito jako zbraně bitevní…‘ Bylo, je a bude umělé, agitační tvoření ,smyslu‘ dějin,“ podotkl Tabery s tím, že v současné době zažíváme další díl oné bitvy a agitace. „Tentokrát v režii Miloše Zemana (v kauze F. Peroutka) a Andreje Babiše (téma koncentračního tábora pro Romy v Letech u Písku),“ podotýká ke kauze kolem ministra financí, jenž měl uvést, že romský tábor v Letech nebyl táborem koncentračním, nýbrž pracovním.

„Vždy budeme svědky touhy různých populistů interpretovat minulost tak, aby dala jejich současným aktivitám jakési historické pomazání. Miloš Zeman potřebuje ukázat novináře a intelektuály jako ty, kteří vždy selžou. Jsou to totiž právě oni, kdo mu celou jeho politickou kariéru komplikují život. Pokud mu to projde u takového hrdiny, jakým byl Ferdinand Peroutka, projde mu to u kohokoli,“ zmínil s tím, že další soud však potvrdil, že Miloš Zeman je lhář. 

Původní text ZDE.

„Soudce nicméně také naznačil, že Peroutka byl antisemita. Tady se ale zásadně plete,“ zastává se následně Tabery Peroutky. „Ano, šéfredaktor Přítomnosti v únoru 1939 popisoval silný vliv Židů v Německu, ale dělal to proto, aby tím hájil Židy v Československu, protože správně tušil, co je čeká,“ zmiňuje Tabery.

Andrej Babiš se podle něj také rozhodl využít minulost, aby dal historické oprávnění svému tažení proti flákačům a všem narušovatelům systému. „Když tedy v lokalitě se složitými sociálními problémy vycítí nenávist k Romům, okamžitě se ji pokouší osedlat a ještě nabízí historickou ‚pravdu‘: koncentrační tábor v Letech u Písku neexistoval, Romové tam byli internováni zaslouženě, neboť nechtěli pracovat. Jeho omluva, že to tak nemyslel, je dobrá, ale škoda už je napáchána,“ dodává Tabery. Závěrem uvádí, že je nutné, abychom neustále vedli debaty o minulosti. „Jinak si ji ukradnou populisté. A pak by se mohla i zopakovat,“ zmínil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…