Šéfredaktor-pamětník se rozčílil kvůli Palachovi

21.01.2014 10:51

Šéfredaktor serveru Britské listy Jan Čulík se přiznává, že dost dobře nerozumí tomu, proč zrovna letos propukl tak obrovský zájem o Jana Palacha. Zrovna letos, když si ani nepřipomínáme kulaté výročí, to podle něj ukazuje, že čím dál více podléháme tomu, co vidíme v televizi. A z televize nám v poslední době neustále někdo vykládá o „úžasném filmu“ Agnieszky Holland.

Šéfredaktor-pamětník se rozčílil kvůli Palachovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Posmrtná maska Jana Palacha

Hollandová prý přitom přichází s neobyčejně svérázným výkladem, podle kterého Palachův odkaz po dvaceti letech zahájil pád komunistického režimu. Což Čulíka spíše baví. Žádné geopolitické změny, probíhající celá osmdesátá léta, ale Palach za to může, píše ironicky. A pak se věnuje faráři Halíkovi, který z Palacha při svém kázání rovnou udělal československého Krista.

Čulík do věci přispívá svým stanoviskem chlapce, kterému bylo v době Palachova upálení šestnáct a celou věc vnímal. Vzpomíná si, že v lednu 1969 ještě nebyly výdobytky Pražského jara prakticky omezeny, a i díky této svobodě se zpráva o Palachově činu mohla rozletět do světa.

Celý text ZDE

Čulík přiznává, že pro něj samotného byl Palachův čin především divný. Především svými požadavky - na zákaz okupantské tiskoviny Zprávy a stanice Vltava, která vysílala z NDR špatnou češtinou sovětskou propagandu. To byly věci, které nikdo z československých představitelů nemohl ovlivnit.

Palachův čin podle Čulíka rezonoval ve společnosti jen díky zcela mimořádné atmosféře. Když se později upalovali další lidé, tento efekt se již nikdy nezopakoval.

„Neměli bychom z pohledu doby, která je úplně jiná, přistupovat k jeho činu necitlivě a znásilňovat ho vnucováním falešných kýčovitých významů,“ píše Čulík. „Vhodnější by asi bylo mlčení,“ uzavírá. 

reklama

autor: jav

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …