Šéfredaktor po svém okomentoval kauzu Huawei a narazil na diplomata Koláře

12.01.2019 21:39

Diplomat Petr Kolář zareagoval na svém facebookovém profilu na komentář šéfredaktora Info.cz Michala Půra ke kauze Huawei. Podle jeho slov je tento komentář ve svém závěru klasickým překroucením příčiny a následku.

Šéfredaktor po svém okomentoval kauzu Huawei a narazil na diplomata Koláře
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý velvyslanec ČR v USA a Rusku Petr Kolář

Jak Kolář uvádí, v mnoha postřezích s Půrem souhlasí. Ale... „Varuje politiky, aby si nebrali firmy jako rukojmí. Přitom je to přesně naopak. Žádný privátní subjekt, ani ten nejmocnější a nejvlivnější, si nesmí brát stát a jeho občany jako rukojmí,“ podotkl Kolář. Podle něj Půr vychází ze zvrácené úvahy, že stát se má postarat o své podnikatele a investory. S tím však Kolář nesouhlasí. 

„Stát má vytvořit takové prostředí, které bude vůči businessu přátelské, nebude ho nesmyslně omezovat a regulovat, dokáže ho eventuálně i odpovědně a rozumně podpořit a bude postaveno na vládě práva,“ zmínil Kolář se slovy, že stát se ale nesmí nechat businessem účelově manipulovat, zneužívat a vydírat. „Pokud se rozhodnu investovat a podnikat v zemích, které jsou nedemokratické, autokratické, kde vláda a vymahatelnost práva je podřízena politickým prioritám a zájmu vládnoucí strany, oligarchů nebo diktátora, nemůžu očekávat, že můj ekonomický zájem bude nadřazen zájmu České republiky, mých spoluobčanů a našich spojenců,“ dodal Kolář. 

Anketa

Rozhazuje vláda Andreje Babiše zbytečně a nezodpovědně naše peníze?

26%
hlasovalo: 13640 lidí
„Nemám právo kvůli svému profitu vyžadovat od politické reprezentace ČR, aby ve svém počínání a při obraně naší bezpečnosti se držela zpátky a nenaštvala mocipány tam, kde já podnikám, protože to odnese můj business. To je zcela zvrácená logika. Demokratický stát si nebere business jako rukojmí. Když chce někdo podnikat a investovat tam, kde není demokracie, musí být připraven nést rizika s tím spojená a nevydírat představitele státu, odkud pochází, svými partikulárními zájmy,“ uzavřel se slovy, že bezpečnost našich občanů a spojenců není obchodovatelná komodita a je zcela nadřazena zájmům každého businessu, ať už jej dělá kdokoli.

A co vlastně napsal Půr ve svém komentáři? "Pokud bych měl českou firmu, která investuje či vyrábí v Číně, nepochybně bych se nacházel v těžce depresivním stavu. Dění kolem čínské technologické firmy Huawei v Česku už přesáhlo meze snesitelnosti a vinu nese především politická reprezentace. A také tajné služby, které v tomto případě rozhodně nejsou tajné. Měli bychom také opustit předpoklad, že je není možné kritizovat,“ sdělil úvodem a zaměřil se na slova prezidenta Miloše Zemana k celé věci. Uvedl také to, že v současnosti působíme jako smyslu zbaveni a že otázky národní bezpečnosti na veřejnost nepatří. „A pro politiky jedno varování. Neberte si firmy jako rukojmí. Jenom díky nim a fungující ekonomice vás momentálně živí daňoví poplatníci,“ podotkl. 

Komentář najdete ZDE.

Celý příspěvek Petra Koláře:

Doporučuji laskavé pozornosti všech, kteří si chtějí zachovat zdravý úsudek a kriticky myslí. Tohle je velmi poučné. Názorný příklad deviantního znásilnění logiky. Komentář pana Půra, ač s řadou jeho postřehů souhlasím, je především ve svém závěru klasickým překroucením příčiny a následku.

Varuje politiky, aby si nebrali firmy jako rukojmí. Přitom je to přesně naopak. Žádný privátní subjekt, ani ten nejmocnější a nejvlivnější, si nesmí brát stát a jeho občany jako rukojmí.

Pan Půr vychází ze zvrácené úvahy, že stát se má postarat o své podnikatele a investory. Nikoli. Stát má vytvořit takové prostředí, které bude vůči businessu přátelské, nebude ho nesmyslně omezovat a regulovat, dokáže ho eventuálně i odpovědně a rozumně podpořit a bude postaveno na vládě práva.

Stát se ale nesmí nechat businessem účelově manipulovat, zneužívat a vydírat. Pokud se rozhodnu investovat a podnikat v zemích, které jsou nedomokratické, autokratické, kde vláda a vymahatelnost práva je podřízena politickým prioritám a zájmu vládnoucí strany, oligarchů nebo diktátora, nemůžu očekávat, že můj ekonomický zájem bude nadřazen zájmu České republiky, mých spoluobčanů a našich spojenců.

Nemám právo kvůli svému profitu vyžadovat od politické reprezentace ČR, aby ve svém počínání a při obraně naší bezpečnosti se držela zpátky a nenaštvala mocipány tam, kde já podnikám, protože to odnese můj business. To je zcela zvrácená logika.

Demokratický stát si nebere business jako rukojmí. Když chce někdo podnikat a investovat tam, kde není demokracie, musí být připraven nést rizika s tím spojená a nevydírat představitele státu, odkud pochází, svými partikulárními zájmy.

Bezpečnost našich občanů a spojenců není obchodovatelná komodita a je zcela nadřazena zájmům každého businessu, ať už jej dělá kdokoli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…