Šéfredaktor zadržený v Indonésii zřejmě míří domů

11.02.2012 19:29

Čech, jehož ve středu v Indonésii zadrželi kvůli focení demonstrace, je pravděpodobně na cestě domů. Letadlo, s nímž měl v plánu cestovat, již z Jakarty odletělo. Imigrační úřady sice odjezd dosud nepotvrdily, ale protože muž nehlásil potíže, diplomacie usuzuje, že ze země odcestoval.

Šéfredaktor zadržený v Indonésii zřejmě míří domů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní speciál

Pětatřicetiletý Petr Zámečník byl zadržen v indonéské provincii Západní Papua a ještě téhož dne propuštěn. Muž fotografoval demonstraci za nezávislost v odlehlé indonéské oblasti, přitom k tomu neměl povolení, které tamní úřady požadují. Prokazoval se totiž jako novinář, i když neměl průkaz. Pak ho vyslechl imigrační úřad. Zámečník je šéfredaktorem Fincentru Media.

Indonésie vydává turistům víza na Papuu se striktními pravidly a na zahraniční novináře uvaluje přísné restrikce, pokud chtějí v regionu pořizovat reportáže. Indonéské úřady tvrdí, že toto opatření má sloužit bezpečnosti novinářů, protože provincie Papua i Západní Papua byly opakovaně svědkem násilností od roku 1969, kdy se staly součástí Indonésie. Jakarta anektovala Papuu v roce 1969 v referendu o takzvaném sebeurčení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…