Šéfredaktoři evropských novin se spojili proti Putinovi: Evropo, tvrdě zasáhni na obranu Ukrajiny

28.07.2014 15:03

Pondělní Hospodářské noviny otiskly text výzvy šéfredaktorů některých evropských novin, který je adresován lídrům Evropské unie. Vyzývají je, aby unie použila vůči Rusku všechny prostředky nátlaku. Nejen ekonomické a politické sankce, ale i zastavení přísunu zbraní do Ruska. To proto, aby se podařilo zastavit „agresivní politiku ruského prezidenta Putina“.

Šéfredaktoři evropských novin se spojili proti Putinovi: Evropo, tvrdě zasáhni na obranu Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Šéfredaktoři mimo jiné píší, že současné nepokoje na Ukrajině, které odstartovaly anexí Krymu a pokračovaly provokacemi na východě země, jsou „ostudné, tragické a nebezpečné“.

Putin už otevřel plechovku s červy

V prohlášení se dále uvádí, že usmíření nikam nevede, neboť Putin není politik evropského typu. „Je to politik, jehož životní cesta je neustále lemována dobrodružstvím. A řada hrůzných znaků napovídá, že už otevřel plechovku s červy.“

Šéfredaktoři upozorňují, že na východ Ukrajiny putují dobrodruzi, šovinisté a dobyvatelé amatéři. „Vybavit podobné bandity prvotřídními armádními zbraněmi, to je a zůstane zločinem,“ podotýkají s tím, že vést dialog s Putinem je jen ztráta času, pokud není podpořen jednotou a pevným postojem. „Putin ignoruje slabé a bezpáteřní oponenty. A tak zjevně vnímá evropské státy, které pouze mluví, zatímco Kreml překračuje další a další červené linie,“ uvádí se mimo jiné v prohlášení.

Pod něj se podepsali Adam Michnik a Peter Wolodarski, text výzvy vyšel v denících v Rakousku, Nizozemsku, Francii, Německu, Itálii, Lotyšsku, Polsku, Portugalsku, Slovensku, Španělsku a ve Švédsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…