Sejmou Babiše s Prymulou? Na vládu míří problém, stopy vedou k Pirátům

30.03.2020 13:54

Ústavní soud ČR bude řešit otázku, zda vláda Andreje Babiše postupovala v rozporu se základním zákonem státu, když vyhlašovala nouzový stav. Advokáti David a Vendula Záhumenští mají za to, že to Andrej Babiš (ANO) s kolegy z vlády přehnal, když nechal vyhlásit karanténu nad celou zemí. Zahumenští si to nemysleli sami, ozvala se i advokátka Klára Long Slámová. Do věci se vložil i hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který by prý rád věděl, co spojuje Záhumenského s Piráty.

Sejmou Babiše s Prymulou? Na vládu míří problém, stopy vedou k Pirátům
Foto: Repro Facebook
Popisek: Poslanec Jakub Michálek se svou partnerkou, zastupitelkou Michaelou Krausovou

Advokát David Zahumenský má za to, že vláda postupovala v rozporu s Ústavou ČR, když vyhlašovala nouzový stav. Případem se bude zabývat Ústavní soud ČR. Zahumenský s manželkou, která je také právničkou, mají za to, že je třeba státu stanovit ještě jasnější hranice, jak může nakládat s nouzovým stavem.

Anketa

Obstála Evropská unie jako instituce v současné ,,koronakrizi"?

1%
99%
hlasovalo: 30598 lidí

„Stěžovatelka je přesvědčena, že požadavky založené judikaturou NSS a ÚS nejsou v případě žádného z napadených opatření splněny. Přestože jsou ukládána zcela zásadní opatření, která zásadním způsobem omezují základní práva a svobody jednotlivců, odůvodnění napadených opatření je naprosto kusé a nedostatečné, není možné z nich zejména seznat, v čem spočívá naplnění zákonných ustanovení (např. v čem je splněna podmínka podle čl. 5 ZOB, podle kterého se musí jednat o pohromu, která ve značném rozsahu ohrožuje životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. Z odůvodnění napadených opatření není možné seznat, proč byla zvolena právě tato opatření, zda byla zvažována jiná (mírnější opatření), apod. V případě opatření o vyhlášení nouzového stavu pak odůvodnění zcela absentuje, přestože byla zvolena maximální přípustná délka trvání daného opatření,“ napsala do stížnosti manželka Zahumenského.

Vyhlásit karanténu nad celou republikou nebylo podle jejího názoru v pořádku. Vláda prý mohla zvolit jiný postup, kontrolovat teplotu a další příznaky potenciálně nemocných občanů. Tak kontrolovaly své občany např. jihokorejské úřady.  

Její slova citoval server Česká pozice.

Advokátka Klára Slámová je téhož názoru. Na sociální síti Facebook upozorňuje, že lidé budou umírat i po skončení nouzového stavu, stejně jako umírali před ním. Otázka je, co se stane se společností, pokud se bude nouzový stav protahovat.

„OK. Takže příklad. Je třeba 30.000 pozitivně testovaných. Z těch 30.000 zemře 9.000. Fakt si někdo myslí, že těch 9.000 zemřelo na koronavirus? Tohle je totiž ta ‚statistika‘, která se ukazuje v plné parádě i u nás. Do korona obětí se počítají i ti, kteří by zemřeli tak jako tak, bez ohledu na koronu. Až se státy vzpamatují, bude zase líp. Pokud se vůbec vzpamatují. Zatím to vypadá tak, že příští roky budou umírat třeba děti a lidé v produktivním věku, protože se jim vinou opatření nedostane ani řádná preventivní péče. A budeme mít nárůst invalidů, protože se jim odkládají operační zákroky. Jestli brzy nezasáhne Ústavní soud, můžeme se jít všichni hromadně ‚klouzat‘. Co si myslíte, že se asi tak stane, až státu dojdou peníze, kterými teď podporuje nepracující? Fakt si všichni myslíte, že ten stát ještě nějaké peníze bude mít? Myslíte si, že ti, kteří nyní chodí do práce, do ní budou chtít chodit ještě za půl roku, pokud tohle neskončí dřív? To by byli blázni,“ konstatovala právnička.

Advokátka Klára Long Slámová uvažuje o nouzovém stavu

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček si položil otázku, co spojuje Zahumenského s Piráty. „Už konečně Piráti veřejně vysvětlili svůj vztah k tomuto advokátovi?“ zeptal se hradní úředník.

Narážel na skutečnost, že Zahumenský zpracovával pro šéfa poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka materiál na téma, jak by bylo možné urychlit práci soudů. Zahumenský také zastupoval u Ústavního soudu zákonodárce z řad Pirátů, ODS, SPD, TOP 09 a STAN, kteří napadali rozšíření EET, které se mělo týkat řemeslníků, taxikářů, lékařů i advokátů.

 

 

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…