Sem moc papalášů nepřijede, EU je nám u... Vydali jsme se na náves za českým občanem

07.07.2016 4:40

REPORTÁŽ Za názory obyčejných občanů se ParlamentníListy.cz vydaly do ospalého městečka Radnice na Rokycansku, které má necelých 2000 obyvatel. Významná historická lokalita se spoustou památek a světovými paleontologickými nálezy, kam se sjíždí vědci z celého světa, ale tuzemské turisty by člověk pohledal. Jak se shodují mnozí starousedlíci, úpadek této oblasti se od doby ukončení majetkových vztahů a podnikání Šternberků prakticky nezastavil.

Sem moc papalášů nepřijede, EU je nám u... Vydali jsme se na náves za českým občanem
Foto: Václav Fiala
Popisek: Nádraží v Radnici na Rokycansku

Na rozlehlém náměstí parkovalo několik aut místních obyvatel nebo lidí z okolí, pro které je automobil jediný možný dopravní prostředek, zvláště o svátcích a víkendu. Motorový vláček sem jezdí sice každé dvě hodiny – trať tady končí – a autobusů byste se načekali. Večer před sedmou odjede poslední vlakový spoj na Chrást u Plzně a pak bez auta nebo koně nemáte nejmenší šanci.

Mysleti pozitivně…

Majitel restaurace La Bohema, která je nazvaná po přezdívce zdejší rodačky, světoznámé operní pěvkyně Gabriely Roubalové, se před několika lety vrátil zpět ze zahraničí a založil zde, jak s oblibou říká, „ostrov s pozitivní energií“. Špičkovou restauraci, kam jezdí nejrůznější celebrity z Prahy i z Plzně, kde se sporadicky koná i veřejné čtení, hudební produkce, kam občas zajde pár místních lidí. „Když se v Radnicích něco děje, tak už je v této republice blahobyt,“ říká pro ParlamentníListy.cz optimisticky při pohledu na náměstí, když vyjde před svůj podnik.

Starší paní, důchodkyně, před mnoho let neopravovaným kostelem říká: “Já prezidenta Zemana obdivuji a mám jej ráda. Stojí si za tím, co řekl a neříká každou chvíli něco jiného, i když je to někomu nepříjemné. Mám docela ráda Babiše, který se umí postavit na vlastní nohy a finance jsou pro něj legrace. Že hned tak neumí lavírovat ve vládě, tak jeho odbornost je důležitější a ostatní se naučí, jako každý,“ brání ministra financí a předsedu ANO zdejší žena, která se hrdě hlásí mezi starousedlíky.


Zámek v Radnicích (FOTO: Václav Fiala)

Co je to Unie?

Omladina, která se na kolech sjela na náměstí, aby si domluvila další „dýchánek“, je jiného názoru. Zdviženým prstem naznačují, že jim je všechno tak nějak u…. Hlavně, že je volno a prázdniny. Mladý muž, kolem 25 let, který se představil jako Ondřej, je sdílnější: „Evropská unie mne v životě vůbec nepomáhá. Ve svém životě jsem EU vlastně vůbec nezaznamenal, nikdy jsem se s ní nepotkal a ani nevím, co si pod ní mám představit,“ konstatuje suše a překvapivě. Pokusím se argumentovat, že jsme v nějakém společenství…. A jsme členy nějakého společenství? My dva teď možná ano, ale EU.. Hmmm…Snad občas, že vidím nějakou unijní vlaječku nebo text ´bylo spolufinancováno z evropských fondů´. Mohu ji kritizovat, velebit, komplexně to hodnotit nemohu. Naši představitelé se do EU cpát musí, to je jejich práce. Odsedí si to tam a pak jsou v klidu. A tam jsou vlastně všichni nějak v klidu,“ říká svůj názor pro ParlamentníListy.cz mladý muž. A co říká na hlavu našeho státu? „Náš prezident má v tom nezúčastněný postoj, a to je dobře. Není členem žádné partaje. V migraci s ním nesouhlasím, mám poněkud jiný názor. A jestli je to populista? Populismus je důležitý. Já neberu populismus jako negativní směr, navíc je to v politice zásadní směr. Být populární, být pro občany.“


Sýpky u nádraží v Radnicích (FOTO: Václav Fiala)

Místo pro lidi?

Staří lidé si občas ještě zanadávají na policii, jako jeden z velmi starých důchodců, pan Jaroslav, který vzpomínal na staré prvorepublikové četnictvo, které mělo dokonalý přehled o regionu. „Od sametové revoluce, když se policista osvědčil a byl tam 25 let, tak jej pak dnes vyhodí…,“ hodnotí současnou situaci v policii a mávne rukou.

„Sem moc papalášů nepřijede. Těch pár lidí je nezajímá, pomalu ani po volbách,“ sděluje muž středního věku s petkou piva v ruce. „V televizi se pořád žvaní o tom, aby se chránil venkov, ale mnohým určitě bude vyhovovat, když se to tu všechno vylidní jako za třicetileté války. Alespoň si ty penízky nechaj pěkně pro sebe. Já se směju, když slyším ty kecy jako Bezpečný kraj, Nejlepší místo pro život, jak je to všechno parádní a přitom by se tu mohly z fleku natáčet Četnický humoresky, a to ještě by to museli přikrášlovat,“ odplivne si a dá si pořádného loka z laciné petky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…