Semelová mluvila v ČT o Horákové, většina komunistů s ní ale nesouhlasí

16.02.2014 19:32

Podle poslankyně KSČM Marty Semelové se Milada Horáková přiznala bez donucování a mezi KLDR a Jižní Koreou není rozdíl. Za takové výroky se na ni předseda sdružení ProtiAlt chystá podat trestní oznámení, kolegové Semelové se s jejími názory příliš neslučují.

Semelová mluvila v ČT o Horákové, většina komunistů s ní ale nesouhlasí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

„Dost pochybuji o tom, že to byla vynucená přiznání. V každém případě je to smutná záležitost. Nemáme z ní nikdo radost,“ řekla například ve čtvrtečním Hyde parku na ČT Marta Semelová. Server Lidovky.cz se proto zeptal dalších představitelů KSČM, zda podobné názory s poslankyní sdílí.

„Toto je zcela osobní postoj paní Semelové, a co se mne týče, nesouhlasím s ním. Ohledně procesu s Miladou Horákovou a i jinými z padesátých let bylo dokázáno, že v daných podmínkách by se kdokoli přiznal k čemukoli. Strana se také v této souvislosti několikrát omluvila,“ uvedl například Jiří Dolejš.

Semelová také vpád vojsk Varšavské smlouvy nazvala „internacionální pomocí“ a odmítla označení „okupace“. Dolejš její názor nesdílí. „Ani vpád vojsk Varšavské smlouvy do ČSR nelze pokládat za akt přátelské pomoci. Nepředpokládám, že by paní Semelová byla za tyto výroky ze strany vyloučena nebo něco podobného, protože to v KSČM není standardní postup. My takovéto záležitosti necháváme na politické diskusi, ale v očích veřejnosti takovéto výroky KSČM určitě nepomáhají. Co se týče trestního oznámení na Semelovou, budou muset rozhodnout orgány činné v trestném řízení,“ dodává.

„Nechci se k výroku paní Semelové vyjadřovat, tato prohlášení jsou její osobní. Já se ztotožňuji se stranickým stanoviskem KSČM a jejími usneseními,“ uvedl k výroku poslanec Vladimír Koníček. Odkazuje při tom na usnesení komunistů z 20. prosince 1989, kdy se omluvili za „chyby a omyly z let 1948 - 1989“.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Podobně hovoří i stínová ministryně životního prostředí a poslankyně Kateřina Konečná. „Já tento názor nesdílím. KSČM se za procesy i invazi vojsk v roce 1968 omluvila, já vnímám tyto historické události jinak. Názor paní Semelové je velmi individuální. V těchto věcech jsem se s paní kolegyní nikdy neshodla a i usnesení stranických orgánů hovoří jinak,“ míní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …