Semelová si rýpla do Chládka: Jestlipak také odškodní ty učitele, které vyhnali po roce 1989...

11.05.2014 11:35

Poslankyně KSČM Marta Semelová na svém profilu na ParlamentníchListech.cz kritizuje ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) za návrh na odškodné 100 tisíc korun pro učitele, kteří nemohli za minulého režimu vykonávat svou profesi z politických důvodů. Podle Semelové nemá Ministerstvo školství peníze nazbyt.

Semelová si rýpla do Chládka: Jestlipak také odškodní ty učitele, které vyhnali po roce 1989...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Marta Semelová

O odškodnění by mohli podle návrhu ministra Chládka žádat učitelé, kteří nemohli vykonávat činnost od února 1948 do konce roku 1989. „Náklady na tento skvost, jenž se údajně zrodil při jeho setkání se zástupci Svazu perzekvovaných pedagogů, mají vyjít na 103,7 milionu korun,“ zlobí se Semelová.

Chybí peníze na platy, na učebnice i provoz škol. Tady by přebytečné peníze pomohly

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odmítá na částku vyčlenit peníze ze státního rozpočtu. Chládek by je tedy musel ušetřit z chodu svého ministerstva. Semelová proto pochybuje, zda má školství 100 milionů korun nazbyt.

Celý text Marty Semelové ZDE

„Chybí peníze na platy pedagogů i nepedagogických pracovníků škol, na asistenty, na učebnice, pomůcky, provoz škol, na rekonstrukce a výstavbu škol a školských zařízení. Sem poslat přebývající peníze považuji, na rozdíl od návrhu ministra školství, za smysluplný,“ navrhuje Semelová.

Budou odškodněni komunističtí učitelé, kteří nemohli učit po roce 1989?

Poslankyně si také rýpla, zda budou odškodněni učitelé, kteří byli po listopadu 1989 vyhozeni ze škol za to, že byli komunisté.

S dalšími návrhy ministra Chládka ovšem Semelová souhlasí. Oceňuje například sepsání dohody o spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy, která by mohla zajistit podporu potřebných oborů v následujících deseti letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…