Senát asi schválí růst plateb státu za pojištěnce

08.10.2013 11:51

Senát asi schválí vládní zákonné opatření o navýšení plateb do zdravotnictví za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun za rok. Horní komoře to dnes doporučil její zdravotnický výbor. Plénum rozhodne o opatření na schůzi, která začne ve středu.

Senát asi schválí růst plateb státu za pojištěnce
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu složilo slib 27 nových senátorů. Mezi novými například Tomio Okamura a Libor Michálek, staronovými Jaroslav kubera nebo Jiří Čunek

Opatření zvyšuje od ledna platby státu za děti, důchodce nebo nezaměstnané o 64 korun měsíčně z nynějších 723 korun. "Důvodem je neudržitelná situace systému veřejného zdravotního pojištění," řekl ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát.

Zdravotnictví je podle něho od roku 2009 z významné části hrazeno z rezerv z předchozích let, z nichž bylo vyčerpáno celkem 24 miliard korun. Na konci letošního roku lze čekat osmimiliardový propad, na konci příštího roku o další tři miliardy korun, uvedl ministr. Nemocnice budou mít podle něho na konci roku závazky po lhůtě splatnosti celkem zhruba za šest miliard.

Po Senátu musí zákonné opatření schválit nová sněmovna

Proti předloze vystoupila senátorka Daniela Filipiová (ODS), která volala po reformě zdravotnictví. Když se do něho nalévají peníze, nikoho to prý nenutí dobře hospodařit.

Zákonné opatření podpořil v pondělí také senátní ústavně-právní výbor, který v něm navrhl provést jedinou formální změnu - opravit chybný odkaz na právní předpis.

Vláda o navýšení plateb za státní pojištěnce jednala opakovaně. Rozpočet podle dřívějšího vyjádření ministra financí v demisi Jana Fischera původně počítal na tyto účely s částkou 3,7 miliardy korun. Holcát ale prosazoval variantu, kdy by se platby zvedly o 7,2 miliardy korun. Výsledkem byl nakonec kompromis ve výši 4,7 miliardy korun.

Pokud Senát zákonné opatření schválí, bude je ještě muset potvrdit nová sněmovna na své první schůzi. Systém zdravotního pojištění spotřebuje ročně celkem 290 miliard korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…