Senát chce probrat s Babišem situaci v postižených regionech ČR

20.12.2018 22:41

Senát se bude situací v takzvaných strukturálně postižených regionech zabývat na veřejném slyšení koncem ledna. Rozhodl o tom dnes na návrh svého výboru pro územní rozvoj. Na slyšení pozval premiéra Andreje Babiše (ANO), aby představil vládní plány s Ústeckým, Karlovarským a Moravskoslezským krajem. Přizvány jsou také ministryně financí a pro místní rozvoj Alena Schillerová a Klára Dostálová (obě ANO).

Senát chce probrat s Babišem situaci v postižených regionech ČR
Foto: screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš na tiskové konferenci.

Účastníci slyšení se mají věnovat mimo jiné překážkám a příležitostem k obnově postižených regionů nebo možnostem využití unijních fondů.

Slyšení navazuje na květnovou výzvu Senátu vládě, aby se zabývala podporou pro regiony na severu Moravy a severozápadě Čech. Kabinet měl podle Senátu provést finanční i nefinanční intervence, které by podpořily místní samosprávy pro zajištění základních veřejných služeb. Mezi ně senátoři zařazovali mimo jiné zdravotnictví a školství.

Regiony podle kritiků nedostávají každoročně očekávaných osm miliard korun na rozvoj ze 42 miliard korun v rámci pětiletého programu Restart pro oblasti s ukončenou těžbou uhlí. Peníze vyčleněné do tohoto programu jsou údajně promrhány a jsou z nich z větší části financovány dokumenty o tom, co se udělalo.

Ministryně Dostálová v polovině roku ohlásila chystané vytvoření programu na podporu regionů. Prostředky pro něj chtěla vyjednávat i v rámci EU, aby peníze do regionů nebyly „postrkávány“ neefektivně z různých operačních programů.

Za strukturálně postižené regiony se označují oblasti s vysokým zastoupením průmyslu a vysokým stupněm urbanizace, kde se soustřeďují negativní projevy strukturálních změn, utlumují se významné podniky a podobně. Jde mimo jiné o Sokolovsko, Chomutovsko, Mostecko, Teplicko, Ústecko nebo Karvinsko.

Schválením veřejného slyšení prosincová schůze Senátu skončila. K dalšímu zasedání se senátoři mají sejít v lednu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

14:49 Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

„Hašek prošustroval miliony a teď je za krále hlupáků“, i takto se dnes na Slovensku mluví o slavném…