Senát chce zakázat reklamu prezidentských kandidátů v soukromých médiích

15.05.2012 12:17

Zákaz politické propagace v komerčních médiích se asi bude nově týkat i prezidentských kandidátů. Důvodem je zavedení přímé volby hlavy státu. Změnu má přinést senátorská novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, kterou v úterý doporučil horní komoře schválit její ústavně-právní výbor, informuje ČTK.

Senát chce zakázat reklamu prezidentských kandidátů v soukromých médiích
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Pražský hrad

Navrhovaná změna by se ale nakonec mohla stát součástí zákona, který má stanovit podrobnější pravidla k výběru hlavy státu. Doporučovala to například předsedkyně senátní ústavní komise Jiřina Rippelová (ČSSD) s tím, že poslanci budou mít zájem na hladkém schválení tohoto "prováděcího" zákona v Senátu.

Cílem novely je vytvořit rovné podmínky pro prezidentské kandidáty, uvedl předseda senátní mediální komise Jiří Oberfalzer (ODS). "V komerčních médiích by rozhodovaly finance, a pak by mohl vítězit kandidát, který má nejvíce prostředků, což by neprospělo demokracii v této republice," prohlásil. Připomenul, že uchazeči o prezidentský úřad mají mít podle prováděcího zákona vymezen v době před volbami rovným dílem čas ve veřejnoprávních médiích.

Platný zákon stanoví, že provozovatelé médií nesmí vysílat "obchodní sdělení politických stran a hnutí a obchodní sdělení nezávislých kandidátů na poslance, senátory nebo členy zastupitelstva územního samosprávného celku, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak". Podle novely by do tohoto výčtu měli nově přibýt kandidáti na prezidenta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …