Senát dnes bude volit ústavní soudce

18.12.2013 6:53

Senát dnes bude schvalovat další dva kandidáty na ústavní soudce. O znovuzvolení se uchází profesor trestního práva Jan Musil, druhým adeptem je odborník na evropské právo Jiří Zemánek. Senátoři jejich nominaci pravděpodobně posvětí. Horní komoře své kandidáty přijde představit prezident Miloš Zeman.

Senát dnes bude volit ústavní soudce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

Senátoři budou schvalovat také novelu, podle níž bude třeba předem hlásit České obchodní inspekci prodejní a předváděcí akce včetně zboží, které na nich bude nabízeno. Za porušení má hrozit až pětimilionová pokuta. Cílem je omezit klamavé obchodní praktiky při prodeji předraženého zboží.

Horní komora má kromě několika evropských předpisů projednat také čtyři senátorské předlohy. Dvě z nich se týkají zákona o hmotné nouzi. První má změnit výplatu doplatků na bydlení tak, aby je majitelé ubytoven dostávali výhradně na jednu místnost nebo byt. Druhá má finančně motivovat nezaměstnané, aby přijímali práci v rámci veřejné služby, a to zvýšením částky na živobytí.

Propláceny by jim měly být také náklady na dopravu, pokud by je s veřejnou službou měli.

Se Zemanem se předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) uvidí znovu nejpozději 7. ledna, a to spolu s předsedou sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD). Hlava státu se sice rozhodla projevy na Nový rok vyměnit za vánoční poselství, tradici novoročních setkání s předsedy obou komor Parlamentu ale zachovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…