Senát má rozhodnout o zákazu kožešinových farem

18.07.2017 22:00

Zákaz kožešinových farem nebo přechod na novou formu digitálního televizního vysílání bude od středy řešit senát. Schvalovat má také zvýšení příjmu obcí v rámci rozpočtového určení daní, zvýšení nemocenských dávek pro dlouhodobě nemocné nebo novelu, která má zjednodušit posuzování vlivu plánovaných stavebních záměrů na životní prostředí, píše ČTK.

Senát má rozhodnout o zákazu kožešinových farem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klub nezávislých senátorů uspořádal na půdě Senátu konferenci Role ČT v naší společnosti. Nikdo z vedení ČT, přestože byli ředitelé pozváni, na konferenci nedorazil

Sněmovna navrhla zakázat farmy, na nichž se chovají lišky a norci kvůli kožešinám, s platností od roku 2019. Senátní zemědělský výbor doporučil prodloužit období pro zrušení farem do konce roku 2022 a zvýšit kompenzace chovatelům. Pokud se s tím horní komora ztotožní, úpravu by musela znovu posoudit sněmovna patrně v září.

Výhrady má část senátorů také k návrhu na přechod na televizní vysílání v novém standardu DVB-T2. Ústavněprávní výbor doporučil přechod odložit z února 2021 na červen 2022. Přechod na nový standard má stát diváky podle odhadů vlády asi pět miliard korun za nákup nových televizních přijímačů nebo set-top boxů. Novela by měla pamatovat na kompenzace.

Úpravy čekají také na novelu o posuzování vlivu plánovaných stavebních záměrů na životní prostředí. Senátoři ji chtějí provázat se změnou stavebního zákona. Novela má u některých staveb prodloužit základní dobu platnosti posudku o pět na 12 let. Změna má zajistit, aby EU už na některé české dopravní stavby neodmítala poskytnout dotace kvůli zastaralým posudkům.

Navýšení podílu obcí a měst na vybrané dani z přidané hodnoty (DPH) senátoři pravděpodobně schválí. Změna zvyšuje podíl obcí a měst na vybrané DPH z nynějších 21,4 procenta na 23,58 procenta. Souhlas senátu čeká také novelu, podle níž si bezúplatní dárci budou moci snížit daňový základ za jeden odběr krve až o 3 000 korun místo nynějších 2 000 korun. Dárci kostní dřeně by si mohli nově odečíst 20 000 korun.

Horní komora nejspíš schválí beze změn i další novely o kontrole tajných služeb, obecní policii, služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, advokacii a ochraně utajovaných informací.

Součástí programu bude rovněž schvalování kandidátů na státní vyznamenání. Mezi 26 osobností, které doporučil organizační výbor, patří pěvkyně Eva Urbanová, cestovatel Miloslav Stingl, ekonom Milan Zelený, folklórní zpěváci Jarmila Šuláková a Jožka Černý, psycholog Jaroslav Šturma nebo zakladatel občanského sdružení Život 90 Jan Lorman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…