Senát možná už tento týden rozhodne o zrušení zdravotnických poplatků

21.10.2014 17:17

Zrušení většiny zdravotnických poplatků bude jedním z rozhodnutí, které tento týden pravděpodobně přijme Senát. Horní komora by podle dnešního doporučení svého sociálního výboru měla podpořit také obnovení porodného na druhé dítě. Řadu dalších norem ale naopak senátní výbory doporučily pozměnit a vrátit sněmovně.

Senát možná už tento týden rozhodne o zrušení zdravotnických poplatků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Senátu

Týká se to například novely o daních z příjmů, která by měla mimo jiné zvýšit daňovou slevu na děti. Hospodářský výbor chce v normě zachovat současnou úroveň zdanění investičních fondů. Výbor navrhl také upravit novely o investičních společnostech nebo o auditorech. V této normě chce seznam auditorů, který vede profesní komora, přeměnit na rejstřík auditorů.

Ústavně právní výbor se postavil proti tomu, aby spolky, nadace a odbory byly zákonem osvobozeny od soudních poplatků v rejstříkovém řízení jen na půldruhého roku. Výbor pro obranu zase požaduje v novele o vojácích, jež má změnit zejména systém jejich odměňování, zrušit pasáž, která by se lišila od znění zákona o hmotné nouzi.

K velmi sledovaným bude patřit také projednávání novel navazujících na služební zákon, který vetoval prezident. Sněmovna má jeho námitky zvážit v pátek. Pravice ve sněmovně do doprovodného zákona neprosadila ustanovení, aby členy vlády nemohli být lidé spolupracující s někdejší komunistickou Státní bezpečností (StB). Lustrační zákon se bude vztahovat jen na místa vedoucích úředníků. Senátoři vládní KDU-ČSL ale mají podle doporučení celostátního výboru strany prosadit opatření, která by zabránila bývalým konfidentům StB získat vládní křesla.

Nadcházející zasedání horní komory začne ve středu a bude minimálně dvoudenní vzhledem k tomu, že na programu je zatím 42 bodů. Senátoři se sice scházejí po volbách, ale ještě v předvolebním složení. Funkční období 27 senátorů, kteří letos měli možnost mandát obhajovat, skončí totiž až 25. října.

reklama

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…