Senát ocenil starosty, kteří jsou ve funkci přes 20 let

01.10.2017 6:27

Zhruba stovka starostů převzala včera v Senátu pamětní list, kterým je horní komora Parlamentu ocenila za více než dvacetileté vedení jejich obcí. Dalším asi 170 starostům, kteří se včera nemohli do Senátu dostavit, předají ocenění senátoři při návštěvě svých volebních obvodů. Vůbec první podobné ocenění má podle místopředsedy Senátu Jiřího Šestáka (za STAN) vyjádřit díky za dlouholeté úsilí o zvelebování obcí.

Senát ocenil starosty, kteří jsou ve funkci přes 20 let
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Šesták uvedl, že podle zjištění senátorů vykonává starostenskou funkci nepřetržitě dvacet a více let 270 starostů a starostek. "Z toho vyplývá, že každý 24. starosta nepřetržitě víc než dvě dekády pracuje ve svém městě. To je obrovské bohatství, kterého si má tato země a tato společnost vážit," řekl při předávání ocenění.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) prohlásil, že práce starostů je třeba si vážit. Podle něj práce starostů nikdy nekončí a problémy svých obcí se zabývají nepřetržitě, což je fyzicky i duševně velmi náročné.

Starosta obce Novosedly nad Nežárkou Filip Mencl, který tuto funkci zastává od roku 1994, iniciativu senátorů uvítal. Potěšilo ho, že si na práci starostů vzpomněli. Když měl zhodnotit, jak se obec změnila za jeho vedení, vyzdvihl její rostoucí soudržnost. "Změnil se duch té obce. Že jdou lidé více k sobě. Jedna z akcí, která se fakt povedla, je pravidelné setkání rodáků a přátel obce," řekl novinářům.

Ocenění pro dlouho sloužící starosty udělil Senát poprvé. Šesták ale vyjádřill přesvědčení, že v budoucnosti, například za pět let, by mohla být příležitost ocenit další představitele obcí. Šesták věří, že se při té příležitosti znovu setká i s částí těch, kdo si pamětní list odnesli ze Senátu včera.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…