Senát přičlení zelenou naftu k tabákové dani. Opozici to zřejmě znemožní podání ústavní stížnosti

26.08.2014 13:37

Senát zamítne novelu zákona o spotřební dani, která zachovává zelenou naftu pro zemědělce. Toto opatření ale vloží do jiné novely zákona o spotřební dani, která zvyšuje daň z cigaret. Novinářům to dnes řekl předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD). Senátní postup, který by ještě musela potvrdit sněmovna, tak pomůže zabránit předložení ústavní stížnosti, kterou kvůli spornému dvojímu schvalování novely o pohonných hmotách chtěla předložit opozice.

Senát přičlení zelenou naftu k tabákové dani. Opozici to zřejmě znemožní podání ústavní stížnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda senátu Milan Štěch

„Myslím si, že chyba byla v proceduře. Pokud je měněn zákon o spotřební dani, všechno se má provést v jedné novele. A my se tedy pokusíme všechno to soustředit do jedné novely, která řešila problematiku tabáku," uvedl Štěch. Senátoři podle něj neřešili možnost napadení novely o pohonných hmotách u Ústavního soudu, ale chtěli se vyhnout znepřehledňování právního řádu dvěma souběžnými novelami stejného zákona. 

Důvodem pro stížnost bylo to, že sněmovna nejprve zachování zelené nafty schválila společně se snížením spotřební daně z benzinu a nafty. Kvůli odporu ministra financí Andreje Babiše (ANO), podle něhož by toto snížení připravilo státní rozpočet až o 14 miliard korun ročně, ale po dvou dnech své rozhodnutí změnila a snížení spotřební daně na pohonné hmoty odmítla. 

Zvýšení spotřební daně z cigaret a tabákových výrobků vláda předložila kvůli požadavkům EU. Krabička cigaret by od příštího roku mohla zdražit o tři až čtyři koruny. Za současné ceny by bylo možné cigarety prodávat zpravidla maximálně čtyři až pět měsíců po přijetí novely.

Senátní výbor doporučil postup Štěcha

Obě novely dnes projednal senátní výbor pro hospodářství a doporučil k nim v zásadě stejný postup, o jakém hovořil Štěch. Návrh na zachování zelené nafty přesunul do novely, která zvyšuje daň z cigaret, a novelu týkající se zelené nafty kvůli tomu doporučil zamítnout. Senátor Karel Korytář (ČSSD) řekl ČTK, že vnímá jako potřebné, aby se sloučily obě předlohy do jedné. „Nicméně se napravuje určitým způsobem i ten nešťastný průběh schvalování v Poslanecké sněmovně, kdy ta novela zákona o zelené naftě by byla ohrožena jakoukoli stížností na tuto proceduru," dodal. 

„Tabákovou" novelu chce výbor vrátit do sněmovny s pozměňovacím návrhem, který zvyšuje sazby jinak, než jak chce vláda. Sněmovna přitom předtím schválila zvýšení ve vládní podobě. „Vracíme sněmovně čísla, která už jednou odmítla," poznamenal Korytář.

Návrhy senátora Veleby

Senátor Jan Veleba navrhl zvýšit minimální pevnou sazbu daně na cigaretu ve výši 2,40 Kč, zatímco vláda navrhuje částku o tři haléře nižší. Toto by podle něj mohlo přinést státu navíc až 350 milionů korun. Jak řekl, chce, aby nebyli zvýhodňováni dovozci a levný tabák. 

Vedle toho navrhuje zvýšit zdanění tabáku ke kouření až na 2500 Kč za kilogram. To podle něj při přepočtu na cigarety představuje zdražení o 60 haléřů. Státu by to navíc vyneslo podle Veleby asi miliardu korun. Vládní návrh naproti tomu zdaňuje tabák ke kouření o 1896 Kč/kg. 

Pokud by Senát ve středu přistoupil na návrh výboru a vrátil novelu sněmovně, mohli by o ní poslanci hlasovat na nejbližší řádné schůzi, která začne zřejmě 16. září. Náměstkyně ministra financí Simona Hornochová ale členům výboru řekla, že v takovém případě už se nedá technicky stihnout, aby zákon platil již od 30. září. 

Ministr financí Andrej Babiš řekl již v červnu, že zákon musí nabýt platnosti nejpozději k 30. září, jinak by vláda musela navrhnout ještě vyšší zvýšení daně, které by zdražilo krabičku až o sedm korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…