Senát rozhodne o ústavních soudcích a platbách za pojištěnce

29.05.2014 6:03

Zvýšení odvodů do zdravotnictví za státní pojištěnce, prodloužení české vojenské mise v Mali a schvalování kandidátů na ústavní soudce budou mezi hlavními body dnešní schůze Senátu. Senát odpoledne navštíví prezident Miloš Zeman, aby tradičně své návrhy na doplnění Ústavního soudu obhájil. S ohledem na doporučení senátních výborů by s tím neměl mít velkou práci.

Senát rozhodne o ústavních soudcích a platbách za pojištěnce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Senátu

Novými ústavními soudci by se v nadcházejících měsících měli stát prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník, předseda volebního senátu Nejvyššího správního soudu Vojtěch Šimíček a opět Jiří Nykodým, který už talár ústavního soudce oblékal. Mají nahradit nynější ústavní soudce Stanislava Balíka, Michaelu Židlickou a Ivanu Janů, jejichž funkční období do září postupně skončí.

Hladké by mělo být také zvýšení plateb za státní pojištěnce, které má do zdravotnictví přinést 2,1 miliardy korun. Peníze dostanou nemocnice jako náhradu za zrušené stokorunové poplatky za den hospitalizace. Senátní výbory to přes výhrady zástupců ODS podpořily.

Naopak zcela jednomyslnou podporu získal návrh na prodloužení české vojenské přítomnosti v Mali až do konce roku v rámci mise EU. Čeští vojáci tam kromě ochrany velitelství unijní operace pomáhají s výcvikem místních vládních vojenských sil.

Většinu programu schůze horní komory tvoří schvalování smluv a posouzení unijních nařízení. Poprvé se Senát bude zabývat odvoláním jednoho ze svých členů proti rozhodnutí mandátového a imunitního výboru. Vladimír Dryml nesouhlasil s tím, že mu výbor uložil pokutu 20.000 korun za údajně rasově motivovaný slovní útok.

reklama

autor: jno, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …