Senát schválil vojenskou misi do Pobaltí v rámci akce NATO

20.07.2017 18:22

Česko bude moci vyslat až 290 vojáků do mnohonárodních bojových uskupení NATO v Pobaltí. Schválil to dnes senát. Sněmovna dodala potřebný souhlas minulý týden. Čeští vojáci by měli působit v Litvě a v Lotyšku celý příští rok a ještě v lednu následujícího roku, píše ČTK.

Senát schválil vojenskou misi do Pobaltí v rámci akce NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

Mise je podle vlády reakcí na „změněné bezpečnostní prostředí vyvolané agresivními kroky Ruska vůči Ukrajině“. V rámci akce budou v pobaltských zemích a také v Polsku mechanizované prapory v celkovém počtu asi 1 200 vojáků v každé zemi.

Z Česka pojede do Litvy do bojového uskupení, které sestavuje Německo, mechanizovaná rota do 250 lidí. Do kanadského uskupení v Lotyšsku bude poslána minometná četa o velikosti do 40 lidí. Předpokládá se, že výsledný počet vojáků bude o něco nižší, obrana si nechává rezervu pro případ potřeby. Za misi ministerstvo zaplatí do 363 milionů korun.

Misi podpořilo 57 ze 68 přítomných členů horní komory, proti byli jen tři členové klubu kolem předsedy Strany práv občanů Jana Veleby a sociální demokrat Radko Martínek. Šest jeho kolegů a lidovec Jiří Čunek se hlasování zdrželi.

V Litvě už čeští vojáci působili na začátku letošního roku na společném cvičení zemí Visegrádu, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, a Pobaltí. V minulosti také hlídali čeští piloti vzdušný prostor pobaltských zemí. České stíhačky by se do ochrany pobaltského nebe měly znovu zapojit přespříští rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…