Senát umožnil přijetí zákona o vydání dluhopisů za 157 miliard Kč

12.09.2013 10:19

Senát dnes umožnil přijetí zákona o vydání státních dluhopisů v maximálním možném celkovém objemu až 156,9 miliardy korun. Senátoři se rozhodli tímto návrhem nezabývat, což má stejné důsledky jako schválení. Zákon nyní dostane k podpisu prezident.

Senát umožnil přijetí zákona o vydání dluhopisů za 157 miliard Kč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Dluhopisy mají pokrýt část rozpočtového schodku za rok 2011 a současně některé letošní závazky státu, například splátky jistin státního dluhu. Dluhopisy budou moci mít splatnost až 105 let.

Návrh zákona zahrnuje dva dluhopisové programy. První z nich představuje dluhopisy v objemu 7,8 miliardy korun, které mají dodatečně sloužit k pokrytí vyššího než plánovaného schodku státního rozpočtu za rok 2011. Vláda tehdy předpokládala schodek 135 miliard, ale rozpočet nakonec skončil s deficitem 142,8 miliardy korun.

Dluhopisy až za 149,1 miliardy na splácení dluhů

Druhý dluhopisový program počítá s dluhopisy až za 149,1 miliardy korun. Tyto dluhopisy mají umožnit státu, aby například splácel letošní jistiny státního dluhu, odkupoval zpět státní dluhopisy a některé z nich případně předčasně splatil.

Vydáním státních dluhopisů podle navrženého zákona se podle Ministerstva financí zvýší státní dluh o zhruba 149 miliard korun. Ke konci loňského roku činil 1,668 bilionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…