Senátní volby skončily. Účast byla slabá

15.10.2016 14:00

Hlasování v letošních senátních volbách skončilo, volební místnosti se dnes ve 14:00 uzavřely. Lidé si v nich vybrali 27 senátorů a rozhodli o tom, jak silnou většinu bude mít v horní komoře vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Hlasovat přišla podle informací ČTK z volebních místností zřejmě opět méně než pětina voličů. Výsledky by tak měly být k dispozici za pár hodin.

Senátní volby skončily. Účast byla slabá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Občané jdou k volbám do Senátu Parlamentu ČR

První volební kolo vyhrálo hnutí ANO, které mělo finalisty ve 14 obvodech. ČSSD měla své nominanty v devíti obvodech stejně jako KDU-ČSL. Občanští demokraté se do finále dostali v pěti obvodech. Starostové mohou získat čtyři senátory, TOP 09 tři, KSČM jednoho. Mandát mělo šanci obhájit 14 senátorů včetně místopředsedů horní komory Zdeňka Škromacha a Miluše Horské.

I když se lidé dozvědí volební výsledky dnes ještě zřejmě před setměním, oficiální podobu získají až po pondělním projednání Státní volební komisí. Stane se to v úterý 18. října jejich vyhlášením ve Sbírce zákonů. Od následujícího dne až do konce října začne plynout desetidenní lhůta, v níž se voliči či kandidující strany mohou obrátit s případnými stížnostmi na první i druhé kolo voleb na Nejvyšší správní soud.

V Senátu mezitím začne vyjednávání na základě povolebního rozložení sil. Senátoři totiž po každé obměně třetiny horní komory volí její představitele, šéfy výborů a komisí. Na dohodu mají frakce čas přibližně do poloviny listopadu, kdy se má obměněná horní komora sejít k ustavující schůzi. V předvolebním složení se senátoři naposledy sejdou příští středu 19. října.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…