Senátní výbor se neshodl na zmírnění novely azylového zákona

04.11.2015 13:27

Novela azylového zákona, podle níž by cizinci odsouzení k delšímu vězení ztratili v ČR právo k pobytu, zatím míří k přijetí Senátem beze změn. Zahraniční výbor horní komory dnes sice některé úpravy ve prospěch uprchlíků přijal, na konečném doporučení se ale neshodl. Novelou se bude odpoledne zabývat ještě ústavně-právní výbor.

Senátní výbor se neshodl na zmírnění novely azylového zákona
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Změny navrhoval senátor Václav Láska (SZ). Požadoval mimo jiné ze šesti měsíců na polovinu zkrátit základní lhůtu na vyřízení žádosti o azyl. Požadoval zúžit právo policie zajistit cizince kvůli jeho navrácení a zrušit ustanovení, podle něhož jsou cizincům v detenčních zařízeních odebírány mobilní telefony.

Láska chtěl rovněž zachovat cizincům právo pobytu bez ohledu na to, zda byli v Česku odsouzeni opakovaně nebo k vězení delšímu než tři roky. Tuto úpravu ve Sněmovně prosadil předseda jejího bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD).

Novela na Váňův návrh počítá také s tím, že by Správa uprchlických zařízení poskytovala propuštěným uprchlíkům bez peněz 400 korun na jízdenku a jídlo. Zavedení příspěvku doporučoval i vládní výbor pro práva cizinců. Podle něj nebylo humánní cizince propustit a nechat je uprostřed republiky bez prostředků. Vlastními penězi museli zaplatit za pobyt v detenčním zařízení.

Ministerstvo vnitra bude moci podle novely poskytnout také dotaci obcím, na jejichž území se nacházejí zařízení pro zajištění cizinců. Zatím na tuto dotaci osm korun na osobu a den mají nárok obce s azylovými zařízeními.

Vládní návrh měl původně pouze sladit české azylové řízení s právem EU. Žadatelé budou muset mimo jiné projít zdravotní prohlídkou, je-li to třeba pro ochranu veřejného zdraví. Pojišťovny mají hradit preventivní prohlídky dětí cizinců, které se po vstupu do Česka dostanou do dětských domovů.

Předloha má také umožnit zajistit žadatele v případě důvodného podezření, že by představoval nebezpečí pro bezpečnost státu. Dává právo odmítnout žadatele i v případě, pokud se v cizině dopustil "zvlášť krutého činu, i když byl údajně spáchán s politickým cílem". Žadatelé o azyl by podle novely mohli začít pracovat už půl roku poté, co začalo jejich řízení. Dosud to byl rok, podle směrnice EU ale může být lhůta nejvýše devět měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…