Senátor Bublan: Jak se začalo s kvótami, debata o imigrantech se u nás rozbila

21.11.2015 9:33

Senátor František Bublan v rozhovoru pro Lidové noviny zdůraznil, že Češi nesmějí kvůli strachu z teroristických útoků „lidsky upadnout“. Chování prezidenta Miloše Zemana je podle něj nehoráznost. „Tak se jen zasévá nenávist mezi lidi. Džihádisté se z toho budou radovat. Chtějí zasít strach a nejistotu, vyvolat vlnu odporu proti islámu jako takovému, což je úplný nesmysl,“ vyjádřil se ke slovům, která prezident pronesl u příležitosti výročí 17. 11. 1989.

Senátor Bublan: Jak se začalo s kvótami, debata o imigrantech se u nás rozbila
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan

Ačkoliv bývalý ministr vnitra sám hájí integraci, říká, že reakcí každého ministra vnitra z logiky věci je: zabezpečíme, zaženeme, ozbrojíme policisty. „Ale to není řešení, to je jen jeden z úkonů,“ podotkl.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Podle něj teroristické útoky v Paříži nejsou přelomovou událostí. „Podobné akce už jsme zažili v Londýně nebo Madridu. Spíše to graduje a má to spojitost s tím, že takzvaný Islámský stát ztrácí sílu, kterou měl na území Iráku nebo Sýrie,“ podotýká Bublan s tím, že se oprávněně IS cítí ohrožen ve svém působení, a proto se snaží zastrašit Evropu jako takovou.

„Obávám se, že to bude pokračovat. Nebudou mít jinou cestu, ve své zaslepenosti sáhnou k čemukoli,“ dodal. „Souvisí to i s migrační vlnou, protože kdyby se teroristům z Islámského státu podařilo vrazit klín mezi původně arabské obyvatele, kteří už na starém kontinentu žijí, a původní Evropany, docílí svého. Získají původně arabské obyvatele na svou stranu, protože evropští muslimové budou také zahnaní do kouta, budou v podezření z nenávisti původních Evropanů. Přesně tohoto vnitřního rozvratu v Evropě chce Islámský stát docílit,“ podotkl.

Zároveň dodal, že se domnívá, že část muslimů se bude v Evropě radikalizovat. Podle něj ale rozhodně uprchlická vlna není organizována, aby se do Evropy dostaly hordy džihádistů. „Teroristé samozřejmě zneužijí jakékoli cesty, aby se do Evropy dostali. Je ale vidět i na pařížských událostech, že většina teroristů byli Francouzi,“ doplnil.

A právě nezvládnutou integraci druhých a třetích generaci vnímá jako chybu. „U nás je třeba chyba, že se migraci na vládní úrovni nikdo nevěnuje komplexně. Většina severských států má přímo resort pro migraci, ministerstvo nebo instituci, která neřeší jenom bezpečnostní otázky, ale i integraci,“ uvedl.

Kvóty jako takové však od začátku považoval za velmi nešťastné. „Nejdříve se měla hledat jiná řešení – zabezpečení hranic, fungující hotspoty, dohody s Tureckem a dalšími zeměmi. Pak se bavit o tom, jak se vypořádat s potřebnými lidmi. Pak by s tím ani v České republice nebyl problém. Jak se začalo s kvótami, debata se rozbila,“ dodal s tím, že Česká republika by zvládla deset tisíc uprchlíků, aniž by si toho kdo všiml. K tomu, aby se v České republice vytvořilo ghetto, by muselo do naší vlasti přijít třeba až sto tisíc lidí.

„Má-li se podařit porazit Islámský stát, je nejdůležitější útočit na jejich konvoje cisteren s ropou. Mám podezření, že tohle se neděje tak často, jak by mělo, protože s nimi prostě někdo obchodoval, ať už to bylo Turecko nebo Saúdská Arábie. Někdo od nich ropu kupoval, jinak by neměli z čeho žít. Pokud jim přetneme ekonomiku a přidá se vojenská akce, musí to skončit a ani to nebude dlouho trvat,“ uzavřel návod na islamisty Bublan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…