Senátor Burian: Žijeme v době, kdy obvinění z čehokoliv a kohokoliv je pomalu na denním pořádku

20.04.2015 10:02

Starostou Sedlčan je Jiří Burian (ODS) již sedmé volební období. V loňských senátních volbách ale porazil také Josefa Řiháka z ČSSD a nahradil jej v horní komoře, kde působí jako místopředseda ústavněprávního výboru. Naši redakci zajímal nejen jeho názor na dohodu o platech soudců, ale především na úroveň české justice. A nejen to…

Senátor Burian: Žijeme v době, kdy obvinění z čehokoliv a kohokoliv je pomalu na denním pořádku
Foto: archiv starosty
Popisek: Ing. Jiří Burian (ODS) starosta města Sedlčany

Ačkoliv se ODS v poslední době příliš nedaří, vám osobně se v loňských komunálních volbách podařilo se ziskem více než 42 % hlasů obhájit mandát. Čemu přičítáte tak dobré výsledky a především co pro vás tento závazek znamená? Čeho byste chtěl v tomto volebním období dosáhnout? 

Zisk více než 42 % hlasů v loňských komunálních volbách vyplývá z mojí dlouholeté práce a praxe v komunální politice v Sedlčanech, bez afér a skandálů. Snažíme se, aby jednotlivé programy přecházely kontinuálně ve volebních obdobích, konkrétně se řešily a nepolitizovaly.

Zvolením jste začal již sedmé volební období, což je obdivuhodné. Neměl jste někdy chuť s politikou praštit? A co vás přimělo vytrvat?

V tomto volebním období (již sedmém) je mojí prioritou dokončit nejnáročnější investici v historii města, a to přivaděč pitné vody z Benešova do Sedlčan, s napojením města na vodárenskou soustavu Želivka. Jde o investici za 384 mil. Kč, která by měla být a bude dokončena v září tohoto roku.

Jaký dopad měla na fungování města stížnost na komunální volby?

Stížnost na komunální volby v našem městě byla podána jedním z opozičních zastupitelů, podle mě z neznalosti volebního zákona, a na fungování města to nemělo žádný dopad.

Radnice stejně jako obyvatelé obcí na Sedlčansku nesouhlasí se zamýšlenou výstavbou větrných elektráren. Vadí vám, že by větrné giganty hyzdily krajinu, znamenaly by nevratný zásah do turisticky atraktivní klidové oblasti, negativně by ovlivnily život lidí i živočichů. Jsou nějaké šance vzniku zabránit?

Jsem zásadně proti výstavbě větrných elektráren na Sedlčansku a v celém středním Povltaví. Největšími hodnotami celého regionu jsou překrásná krajina a příroda. Díky i některým starostům okolních obcí a jejich zastupitelům se podařilo tento záměr odvrátit.

Loni na podzim jste uspěl ale nejen v komunálních volbách, nýbrž i v senátních, kde jste porazil bývalého hejtmana Josefa Řiháka. Jak byste ve stručnosti zhodnotil svůj první půlrok ve funkci?

Velice si vážím úspěchu v senátních volbách, které se konaly v říjnu loňského roku v příbramském volebním obvodu. Jsem v Senátu několik měsíců, takže některé záležitosti ještě poznávám a vstřebávám.

V Senátu působíte jako místopředseda ústavněprávního výboru. Jak hodnotíte dohodu o platech, kterou se soudci vyjednala exministryně Helena Válková? Co se týče budoucnosti vyjednané dohody, bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová ji označila za nespravedlivou a diskriminační a jednání představitelů justice za pokus vydolovat ze státu miliardu dvě stě milionů korun. Dohoda je nevynutitelná, nespravedlivá a diskriminační, tvrdí poslankyně.

Dohodu o platech soudců stejně jako navýšení platů ústavních činitelů nijak nekomentuji.

Jak informovala MF Dnes, lobbista Roman Janoušek, odsouzený na čtyři a půl roku za sražení ženy autem, si odpykává svůj trest v brněnské věznici, která je vězni i advokáty považována za luxusní. Zdejší vězni chovají v kulturní místnosti želvu a krmí zde akvarijní rybičky. A sprchovat se mohou každý den. Co vy na to? Přijde vám to vůči ostatním obviněným spravedlivé? Neselhává zde někdo nebo něco?

Brněnskou věznici neznám, k mé radosti jsem nepoznal ani jinou, takže nemám co srovnávat.

Jak byste hodnotil v Česku úroveň justice?

Žijeme v době, kdy obvinění z čehokoliv a kohokoliv je pomalu na denním pořádku.

Působíte také jako místopředseda podvýboru pro dopravu a energetiku výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu. Co říkáte na obvinění Daniela Ťoka z korupce? Je to podle vás důvod k odvolání?

V případě ministra Ťoka je na něm pravdivě vše vysvětlit a obhájit. Proč za každým počinem, rozhodnutím a realizací vidíme hned korupci?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…