Senátor ČSSD, exministr vnitra Bublan: To, že mezi uprchlíky mohou být teroristé, neznamená, že je utopíme

09.06.2015 22:56

Do Evropy se dál valí tisíce uprchlíků. Na 300 nových osob denně přijímá dokonce i sousední Rakousko a Vídeň začíná volat o pomoc. Nejen o tom v úterních Událostech, komentářích ČT diskutovali senátor František Bublan (za ČSSD), Petr Kupka (ODS) a bývalý náčelník armádního generálního štábu Jiří Šedivý. Bublan zdůrazňoval, že chudákům musíme pomoci, Šedivý varoval, že z Vídně je to, co by kamenem dohodil do Brna.

Senátor ČSSD, exministr vnitra Bublan: To, že mezi uprchlíky mohou být teroristé, neznamená, že je utopíme
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Podle senátora Bublana je teoreticky možné, že vláda sice odmítne kvóty EU pro uprchlíky, ale následně přijme běžence v podobném počtu bez kvót. „Možné to je, my jsme k tomu ostatně vázáni i smlouvami EU, ale já nechci předjímat, jak to bude, to je ještě otázka jednání,“ zdůraznil Bublan. Podle článku 78 se všechny členské státy EU solidárně podílejí na řešení problémů.

Lidskost, nebo australská cesta?

Místopředseda ODS Kupka se vyjadřoval přímočařeji, když jasně řekl, že kvóty pro uprchlíky těmto lidem neznemožní cestovat v rámci Schengenu, takže kvóty nic neřeší. Moderátor ale obratem položil klíčovou otázku: Pak se musím zeptat, co dělala ODS, když se schvalovala Lisabonská smlouva? Když se schvalovala, občanští demokraté tehdy sedící ve vládě před uprchlíky nevarovali. Kupka na to reagoval poznámkou, že před nimi varují teď. „Česká republika už dnes posílá finanční prostředky na ochranu vnějších hranic EU,“ připomněl také. Pokud bude přijat nějaký koncepční plán, Kupka připouští, že by Česko mohlo posílat ještě více peněz.

Pokud někdo volá po australské cestě práce s uprchlíky, tak to je podle Bublana problém, protože pašeráci často nechali zemřít uprchlíky, kteří byli vráceni do Asie. „To je humanitární problém,“ míní Bublan. Připouští sice, že mezi uprchlíky mohou být i teroristé, ale to ještě neznamená, že běžence můžeme „hodit přes palubu. EU musí finanční prostředky použít i na to, aby uprchlíci neměli důvod odcházet z domovských zemí.

Brno je jen kousek od Vídně, pozor na to, varoval Šedivý

„Já si myslím, že je třeba výrazně posílit ochranu vnějších hranic EU,“ zdůrazňoval další host, Šedivý. Pokud bude počet uprchlíků v jednotlivých zemích narůstat, už policie jednotlivých států nemusí mít patřičnou sílu k řešení problémů a teoreticky může být povolána i armáda. „Armády na to prostředky mají, to je jednoznačně pravda,“ konstatoval. Bezpečnostní experti již delší čas říkají, že Česká republika nemůže být tak úplně v klidu. „Z Vídně už je jenom kousek, aby se imigranti přesunuli do Brna na Moravu a tak podobně,“ varoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…