Senátor Červíček k ústavní stížnosti na úhradovou vyhlášku: Současný stav je diskriminační. Ministr by měl začít makat

20.02.2019 12:00

K Ústavnímu soudu míří stížnost skupiny 48 senátorů na systém nemocničních úhrad řídící se podle úhradové vyhlášky. Systém úhrad, které nemocnice od zdravotních pojišťoven za zdravotní péči dostávají, je podle senátorů diskriminační.

Senátor Červíček k ústavní stížnosti na úhradovou vyhlášku: Současný stav je diskriminační. Ministr by měl začít makat
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

V praxi totiž dostávají nemocniční zařízení v krajích a pomyslných centrech republiky za výkony více než menší zdravotnická zařízení v regionech. Autorem ústavní stížnosti je právník Ondřej Dostál, který se na zdravotnické právo specializuje dlouhodobě. „Ten systém je poškozen nánosem nespravedlností, které se hromadily dvacet let. Ono to není jenom nějaká cena za slepé střevo tu či onde,“ sdělil v rozhovoru pro Regionální televizi Dostál.

Problémem je podle Dostála i tzv. objemový limit. „Po vyčerpání určitého ročního limitu narazíte na strop, za kterým jste jako nemocnice povinna stále přijímat pacienty, ale už vám je zdravotní pojišťovna nezaplatí. Systém zcela chybně předpokládá, že si ta nemocnice takříkajíc poradí,“ uvedl Dostál.

K tématu ústavní stížnosti na úhradovou vyhlášku se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i bývalý policejní prezident a současný senátor za ODS Martin Červíček (ústavní stížnost podepsal celý senátní klub ODS).  

„Současný stav, v jehož rámci dostávají různá zdravotnická zařízení za provedený stejný zákrok jinak vysoké úhrady, je jednoznačně diskriminační. Setkávám se s tím osobně jako regionální zastupitel Královéhradeckého kraje, který se opakovaně potýká s problémy vznikajícími z uvedeného stavu, při dofinancování krajských nemocnic,“ sdělil ParlamentnímListům.cz  Martin Červíček. Stávající stav je podle Červíčka „neúnosný“. „I v případě, že by neuspěla senátní stížnost, bude muset ministerstvo hledat změny ve stávajícím systému úhradové vyhlášky,“ sdělil k tématu Červíček.

Vyjádřil se i ke slovům ministra zdravotnictví Adama Vojtěch (ANO), který v médiích uvedl, že v případě možného úspěchu ústavní stížnosti hrozí zhroucení celého systému.

„Myslím, že není namístě vyvolávat poplašné spekulace tohoto typu, systém se nezhroutí,“ uvedl Červíček. „Pro pana ministra by to však mělo minimálně znamenat, že je čas nejenom otevírat nové pavilony a řešit personální obsazení vedení nemocnic, ale začít v prvé řadě ‚makat‘ na narovnání hodnotících kritérií zdravotnických zařízení tak, aby sjednané úhradové plnění pojišťoven vůči regionálním zdravotnickým zařízením bylo logické a spravedlivé,“ dodal Červíček.

Proti Vojtěchovým slovům se ohradil i senátor Ivo Valenta prostřednictvím otevřeného dopisu na ParlamentníchListech.cz. Informovali jsme zde.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …