Senátor Chládek: Musíme změnit myšlení společnosti

14.01.2014 21:01

Sociálně demokratický senátor Marcel Chládek, kandidát na ministra školství, se sice odmítl vyjádřit k hledání nového uchazeče na místo ministra sociálních věcí poté, co z řad designované vlády odstoupil Petr Krčál, jemuž měl být rezort svěřen, ale na druhou stranu se rozhovořil o svém oboru. O jmenování profesorů, školném, státních maturitách i počátku školní docházky. Školní inspekce by se podle něj měla změnit v metodický orgán, nápomocný tvorbě rámcových vzdělávacích programů.

Senátor Chládek: Musíme změnit myšlení společnosti
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Podle Marcela Chládka má ČSSD „dostatek špičkových odborníků“ na místo ministra práce a sociálních věcí. Zda by jím mohl být někdejší ministerský předseda Vladimír Špidla či některá z dříve skloňovaných žen, odmítl komentovat s poukazem, že „je to záležitost předsedy Sobotky“. Uvedl to v pořadu veřejnoprávní České televize Interview Daniely Drtinové.

Senátoru Chládkovi se zamlouvá alternativa, že profesory jmenuje předseda Senátu. Zástupci vysokých škol odmítli jmenování ministrem a předseda Senátu je druhý nejvyšší ústavní činitel, který zachová jmenování známku důstojnosti. Zároveň by tak byl splněn slib bývalého ministra školství Petra Fialy, daný prezidentu republiky, že z jeho úřadu bude jmenování profesorů odejmuto. Rektoři chtějí jmenování prezidentem, ovšem když to nepůjde, zdá se Marcelu Chládkovi předseda Senátu jako dostatečně důstojná náhrada.

Zároveň však senátor Chládek připouští, že nejde o systémové řešení a předpokládá, že předloží celkový návrh novely zákona o vysokých školách. S jmenováním profesorů hlavou státu jsme podle jeho náhledu v dnešním moderním západním světě výjimeční, „jako s malými doktoráty – jako JUDr., PhDr., to je také rarita, musíme změnit myšlení společnosti".

Marcel Chládek však připomněl další návrh, který je stále ještě ve hře. Prezident republiky bude jmenovat profesory i nadále, a bude-li mít k nějakému jménu výhrady, vysokoškolské kolegium mu dá doporučení, na základě kterého se hlava státu definitivně rozhodne, zda dotyčného jmenuje či nikoli.

Sociální demokracie nehodlá v žádném případě zavést školné na veřejných vysokých školách. „Věční studenti platí již dnes, to zůstane,“ odrazil možné výhrady. Vzdělání rodičů a sociálně-ekonomické prostředí ovlivňuje v naší zemi vzdělání podle Marcela Chládka mnohem více než v západní Evropě. Tomuto „rozevírání nůžek“ hodlá zamezit. „Veřejné školství musí být zdarma, aby se ty nůžky nerozevíraly,“ uvedl s tím, že měsíc studenta na vysoké škole i tak stojí jeho osobně či rodinu osm až deset tisíc měsíčně.

Příliš drahé státní maturity

Státní maturita srovnává nesrovnatelné a tak na učňovských oborech hodlá senátor Chládek zavést mistrovské zkoušky na místo maturit. „Nový systém by umožňoval učňům po třech, čtyřech letech praxe složit mistrovskou zkoušku, jež by umožnila nastoupit do pracovních pozic v těch koncesovaných živnostech a místech, kde dnes je nutná maturita. Zároveň by umožňovala pokračující bakalářské studium na vysoké škole podobného zaměření. Jednotná maturita je předražená a personálně náročná,“ vysvětluje návrh reformy Marcel Chládek.

Veřejné základní školství srovnatelné úrovně

Stát musí podle designovaného ministra garantovat nejnižší základní úroveň vzdělání, a proto musí být ujasněny standardy výstupů. Školní inspekce by pak byla spíše metodický orgán, aby pomohla při tvorbě rámcových vzdělávacích programů. Zdůraznil však, že „nechce extrém – návrat k osnovám“. Jako svůj přední úkol na ministerstvu spatřuje řešit hlavně strategii a budoucnost.

reklama

autor: jma

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …