Senátor Čunek rozštípl policejní krizi: Státní zástupci začali řádit, hrají si na Cattaniho. A mezi policisty znám grázlů...

22.06.2016 19:17

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) promluvil ve středečním Interview ČT24 do kamer České televize a řekl své ke koaličním tahanicím o policii. Nenechal přitom nit suchou na státních zástupcích, kteří podle jeho názoru v České republice rozjeli bezbřehé řádění. Zná prý také některé „grázly“ v policii. Státní zástupci prý někdy pomáhají zločincům. Tato velká krize možná policii konečně pročistí.

Senátor Čunek rozštípl policejní krizi: Státní zástupci začali řádit, hrají si na Cattaniho. A mezi policisty znám grázlů...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

„Já bych čekal, že si koaliční lídři vysvětlí, že budou muset destrukci policie zastavit, pokud chtějí, aby si občané uchovali alespoň základní důvěru k policii,“ poznamenal senátor hned na úvod. Velmi ostře se vymezil vůči státním zástupcům a vůči policii.

„To jejich řádění je bezbřehé, nikdo jim v ničem nezabrání. Oni sice mají pravidla, ale nedodržují je. Politici by měli od policistů vyžadovat, aby dodržovali pravidla. Někteří policisté si osobují právo šetřit kohokoliv. Já osobně bych z toho sice mohl mít radost, protože já znám některé grázly z ÚOKFK, kteří obchodují s informacemi. V mém případu se to ukázalo,“ konstatoval.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Následně vzpomněl na slova Andreje Babiše, který konstatoval, že musel udržovat určité kontakty, pokud chtěl od 90. let podnikat. Čunek vidí zásadní chybu u státních zástupců, kteří si podle jeho názoru dělají, co chtějí, místo toho, aby dodržovali zákon. „Je nepřijatelné, aby si každý hrál na Cattaniho,“ doplnil. Mezi policisty jsou korupčníci a lidé, kteří napomáhají zločincům, mezi státními zástupci taky,“ přisadil si senátor.

Není podle něj možné, aby to fungovalo tak, že premiérem v této zemi může být jen ten, „kdo je nejlepším kámošem s panem Ištvanem, například“. Lidé, kteří pochybí, musejí být podle Čunka potrestáni. Ti, kteří zatkli současnou eurokomisařku Věru Jourovou nebo Čunka samotného, nebyli nijak potrestáni. Naopak je čekal další služební postup. To by se mělo změnit.

Ve druhé polovině pořadu se vyjádřil i k otázce tzv. Brexitu. „Já bych hlasoval pro možnost zůstat v EU, ale zároveň musím říct, že mám velkou radost z té hry, která je rozehraná teď, protože EU už nebude stejná,“ konstatoval Čunek. Reorganizace Evropské unie je nutná a Brexit je impulzem ke změnám. V Bruselu totiž sedí dobře placení úředníci, kteří jsou podle Čunka v tuto chvíli značně odtrženi od reality.

A ačkoli si velmi váží kněze Tomáše Halíka, který Brity v otevřeném dopise žádal, aby hlasovali proti Brexitu, Čunek má za to, že církve mají lidem ukazovat hranice, které nám dává Desatero, ale politici se pohybují v reálné situaci, kterou se musejí snažit měnit. A EU si opravdu musí projít nějakou změnou.

Jako bývalý člen vlády cítí určitou odpovědnost za to, že čeští Romové v nemalém počtu odcházeli do Británie. Rád by v té věci udělal víc, ale podle jeho vlastních slov mu v tom zabránila policie, která ho nespravedlivě stíhala. Z vlastní zkušenosti proto nevěří celostátním útvarům policie, ale na krajských ředitelstvích policisté opravdu pracují pro lidi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…