Senátor Eybert: V opozici se na nás přestanou lepit „vyžírkové“

24.06.2014 11:35

„Říkám už několik let, že zákony se netvoří doprava nebo doleva, ale většinou v něčí prospěch. Teď je byznys povýšen na politiku.“ Jaké důsledky to bude mít podle jednoho z nejdéle působících senátorů a starostů pro občany? Pavel Eybert patří mezi zakládající členy ODS. Naši redakci tak zajímalo také to, kde vidí příčiny současné krize strany a jak z ní podle jeho názoru ven. Poměrně zevrubně jsme hovořili také o rostoucí byrokracii v Česku a svěřil se nám i se svými plány do budoucna.

Senátor Eybert: V opozici se na nás přestanou lepit „vyžírkové“
Foto: senat.cz
Popisek: starosta Chýnova Pavel Eybert (ODS)

Již více než rok se ODS potýká s poklesem svých preferencí a úbytkem svých členů. Domníváte se, že se ji podaří tento negativní trend zvrátit? Jak? Zatím se to moc neprojevilo, a to i přesto, že má strana již téměř půl roku nové vedení.

Doufám, že ano. V opozici se na nás přestanou lepit „vyžírkové“.

Členem strany jste již od založení. Proč se tak podle vás ODS dostala do tak hluboké krize? Kde jsou podle vás její počátky?

Primárně je příčinou mnoho prostředků přerozdělovaných státem, městy. Vládnoucí strany pak těžko vzdorují lobbistům. Také dlouhá doba v exekutivě je pro některé lidi velkou zkouškou charakterových vlastností.

Patříte i k nejdéle působícím senátorům. Mandát jste obhájil již třikrát. Naposledy jste jej obhájil v roce 2010, kdy ODS po relativně dlouhé době ztratila v horní komoře svou většinu. Jak se to odráží v běžné práci Senátu a jak to ovlivnilo vaše osobní priority, daří se vám je prosadit?

Mně ano, jen to dá víc práce. Osobně se pro mě však nic nezměnilo.

Jste místopředseda výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Co považujete v současné době za největší problém, který je třeba vyřešit?

Dokončit legislativní proces zákona o Národním parku Šumava, dobře nastavit pravidla v odpadovém zákoně.

A jak se stavíte k předloze zákona o registru smluv, k jejímuž projednávání by se vláda měla vrátit v červenci?

Není problém v registraci smluv, problém je s tím, co se ve smlouvách má začernit a co ne, aby nedošlo k porušení dalších zákonů.

Mnohým starostům ale již nyní vadí nadměrná byrokracie, kterou jsou ze strany státu zatěžováni, či náročnost a zdlouhavost výběrových řízení. Jaké změny byste uvítal nebo respektive se o ně budete chtít zasadit?

Prosadil jsem v Senátu vrácení limitů pro podlimitní zakázky na úroveň roku 2012. Podporu jsem měl vysokou, podat to však nikdo nechtěl z obav z nařčení z korupce. Limity nejsou korupční, korupční jsou lidé. Byrokracie zastavující reálný chod měst, obcí, státu se projevuje v ekonomické oblasti. Pravidla mají postihovat ty, co je porušují, a nikoli trestat ty poctivé, což zákon o veřejných zakázkách přinášel. Uvidíme, jak novelu projedná Poslanecká sněmovna a co s tím můžeme dál udělat.

Jste nejen senátorem, nýbrž také starostou Chýnova. Blíží se komunální volby a nabízí se tak otázka, zda budete chtít obhájit znovu váš mandát?

Budu kandidovat do zastupitelstva. Co bude dál, se uvidí. Nemáme přímou volbu starostů a je to tak dobře.

V čele radnice jste již od roku 1990, což je obdivuhodné. V čem se za tu dobu proměnila komunální politika k lepšímu či horšímu?

V posledních dvou letech máme přece jen více odpovídající příjmy díky novele RUD. Papírování a byrokracie jsou však již za hranou.

Po úspěchu Andreje Babiše se podzimní komunální volby stávají metou pro řadu úspěšných byznysmenů, kteří čile podporují zavedené strany a hnutí, případně se podílejí na vzniku nových. Co vy na to? Jaké to podle vás může mít důsledky pro občany a politiku?

Donedávna jsme slýchali, že propojení politiků a byznysu je špatné. Teď je byznys povýšen na politiku. Říkám už několik let, že zákony se netvoří doprava nebo doleva, ale většinou v něčí prospěch. Mám na mysli „zájmové skupiny“, zdravotní pojišťovny, doktory, právníky, architekty, obchodníky, hasiče, řidiče, stavbaře atd. Ne vždy je to dobře. Příliš specifikovaný, rezortně vyšperkovaný zákon se stává pro obecnou veřejnost nepoužitelný a nesrozumitelný. Důsledkem je to, že v právu se už nevyznají ani právníci a běžný občan pak přestává právní normy vnímat. Bohužel ho to často nemile překvapí, když někde narazí. O to větší je pak jeho rozčarování z politiky. Politiky navíc tendenčně vykládané některými médii v některých případech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…